Nederlands-Duitse scholenwedstrijd roept op tot creativiteit

Nederlands-Duitse scholenwedstrijd roept op tot creativiteit
(c) Pressmaster

Ken jij je buren? Deze vraag stelt de Euregio Rijn-Waal, die dit jaar voor het eerst een grensoverschrijdende scholenwedstrijd organiseert. Deze richt zich op middelbare scholen aan beide kanten van de grens. In Nederland kunnen scholen uit de regio’s Arnhem/Nijmegen, de Achterhoek, de Veluwe, de Betuwe, Noordoost-Noord-Brabant en het uiterste noorden van Limburg meedoen. De opdracht voor de scholieren: laat zien wat je over Duitsland weet. Scholen kunnen zich tot uiterlijk 12 oktober aanmelden en de inzendingen kunnen tot 30 november ingestuurd worden.

De scholen mogen zelf bepalen of ze vanuit het vak Duits resp. Nederlands deelnemen, of vanuit vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer, muziek of beeldende vorming. Doel van de wedstrijd is dat de Nederlandse en Duitse scholieren hun ervaringen met de taal en cultuur van het buurland op een creatieve manier tot uiting brengen. De scholieren mogen zelf kiezen op welke manier ze hier invulling aan geven: of ze dat nu doen in de vorm van een kort verhaal of een Insta-story, een filmpje of een zelf gecomponeerd lied, street art of een toneelstuk – dat wordt aan de creativiteit van de scholieren overgelaten.

Het buurland in the spotlight

De deelnemende klassen doen mee aan gratis, tweetalige workshops. Een ochtend lang houden de scholieren zich bezig met de overeenkomsten en verschillen tussen Duitsland en Nederland. Bovendien krijgen ze inhoudelijke hulp bij het creëren van hun inzendingen voor de wedstrijd. De deelnemende klassen kunnen kiezen uit drie dagen: op 7 november vinden de workshops in Kloster Graefenthal in Goch (D) plaats, op 8 november in cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen en op 13 november in Wunderland Kalkar (D). De reiskosten worden vergoed.

De scholenwedstrijd wordt door de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en Provincie Gelderland ondersteund. Aan het einde van het jaar presenteren de scholieren hun inzendingen aan een vakjury. De beste inzendingen winnen prijzen, bijvoorbeeld een schoolreis ‘naar de buren’. De winnaars worden op 19 december bij een groot afsluitend evenement in de Stadthalle in Kleef (D) bekend gemaakt. Ook minister van Europese Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Stephan Holthoff-Pförtner, zal hierbij aanwezig zijn.

Aanmelding tot 12 oktober

Het aanmeldformulier en alle belangrijke informatie omtrent deelname vinden leraren en scholieren op www.euregio.org/scholenwedstrijd. Daarnaast heeft het pilotproject een tweetalige Facebookpagina: www.facebook.com/kennedeineburen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X