Kategorien News

Nederlandse en Duitse partners werken samen aan kooktoekomst

Een 3D-afdruk gebruiken bij het bereiden van een maaltijd? Het klinkt als science fiction, maar in het INTERREG-project FOOD 2020 is het aan de orde van de dag. “Een 3D-afdruk is erg veelzijdig en de 3D-technologie beperkt zich niet tot de industriesector. Zo kan die technologie ook in de keuken gebruikt worden”, vertelt projectcoördinator prof. dr. Michael Schäfer van de hogeschool Ruhr West. In het Nederlands-Duitse innovatieproject Cook.3D werkt hij samen met partners aan een heuse keukenrobot.

Cook.3D is onlangs met een kick-off van start gegaan. De vertegenwoordigers van de vier partners die meedoen aan het grensoverschrijdende project kwamen samen op de campus van hogeschool Ruhr West in Bottrop. Daar planden ze gezamenlijk de vervolgstappen van het project. Cook.3D, dat vorig jaar doorgang kreeg als onderdeel van de tweede fase van FOOD 2020, wordt begeleid door het INTERREG-programmamanagement van de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Het Cook.3D-consortium ontwikkelt een keukenrobot die 3D-printen met de bereidingstechnologie combineert. Het drukproces wordt geautomatiseerd met behulp van intelligente algoritmes.

De partners

Twee Duitse en twee Nederlandse partners werken tot medio 2020 samen aan Cook.3D. De coördinatie van het project is in handen van hogeschool Ruhr West, dat op de campus in Bottrop het zogenaamde Fablab ter beschikking stelt. De tweede partner is de firma EAS GmbH uit Rheinberg. Die firma is gespecialiseerd in automatiseringstechnieken. De Nederlandse projectpartners zijn 3D-printspecialist VormVrij 3D uit Afferden (provincie Limburg) en horecaonderneming Progress Events uit Groningen.

De partners beschikken samen over een budget van ongeveer € 250.000. Ongeveer de helft daarvan ontvangen zij als financiering. Projectbureau GIQS e.V. ondersteunt Cook.3D als een van de zeven regionale FOOD 2020-partners.

Prototype

Het Nederlands-Duitse projectteam ontwikkelt in de komende maanden een prototype van de innovatieve 3D-voedseldrukker. De uitdaging bij het 3D-printen van voedingsmiddelen is dat de basismaterialen van de afdruk geregeld sterk van elkaar verschillen. Als gevolg daarvan moeten tijdens het printproces de druk, temperatuur en de druksnelheid vaak handmatig aangepast worden. De resultaten van de drukproeven van Cook.3D worden teruggekoppeld en problemen worden opgelost met intelligente sensoren en algoritmes. Die bieden uiteindelijk een zogenaamde feedbacklus en automatiseren het printproces.

Het team integreert kookfuncties in de 3D-printer, zodat uiteindelijk een intelligente keukenrobot ontstaat waarmee complete en complexe maaltijden kant-en-klaar bereid kunnen worden. “We werken daarbij nauw samen met werkplaatsen voor mensen met een beperking. Het biedt de kans om bijvoorbeeld mensen met lichamelijke beperkingen in staat te stellen om zelf mooie taartcreaties te maken. Daardoor hebben ook zij de kans om een creatieve banketbakker te worden en een goede baan te vinden”, aldus prof. dr. Michael Schäfer.

 

FOOD 2020 wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteund. Co-financiers van het project zijn de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van Nordrhein-Westfalen, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat als ook de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Lead partner van het project is het Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik (DIL) in Quakenbrück.