Nieuw INTERREG-project goedgekeurd: nieuws in de grensstreek

Nieuw INTERREG-project goedgekeurd: nieuws in de grensstreek

De INTERREG-stuurgroep voor de Euregio Rijn-Waal heeft eind juni een nieuw project goedgekeurd. Met het project ‘Nachrichten/Nieuws’ wordt in totaal bijna 700.000 euro in de Euregio Rijn-Waal geïnvesteerd.

Het project is een initiatief van de lokale omroepen REGIO8 (Achterhoek), RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve).

Op de hoogte van nieuws uit de grensstreek

De projectpartners zijn ervan overtuigd dat het als grensbewoner nodig is om te weten welke grensoverschrijdende thema’s er spelen, wie er aan de knoppen draait en welke invloed dit op de gemeenschap in de grensstreek heeft. Bijna 10 procent van de inwoners van de directe grensstreek woont, werkt of studeert over de grens en wordt daardoor dagelijks geconfronteerd met de verschillen en de overeenkomsten van ‘de andere kant’.

Nationale en regionale media laten grensoverschrijdend nieuws uit de regio echter nog te vaak liggen. In de Duitse grensstreek komt het nieuws uit Den Haag gemakkelijker binnen dan het nieuws uit de regio Achterhoek, het Rijk van Nijmegen of de regio Arnhem. En ook in de Nederlandse grensstreek verdringt informatie uit Berlijn het nieuws uit Kreis Kleve, Kreis Wesel of Duisburg en Düsseldorf.

Door een intensieve samenwerking willen de drie nieuwszenders in de Euregio Rijn-Waal hierin de komende twee jaar verandering brengen. De partners zullen wekelijks meerdere keren aandacht besteden aan het buurland. Reportages in de vorm van tekst met foto’s, video of radio-interviews helpen op journalistiek vlak om de grenzen te laten vervagen.

Grensoverschrijdende stage- en werkervaringsplekken

Verder willen de drie partners grensoverschrijdende stage- en werkervaringsplekken aanbieden voor studenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Deze Nederlandse en Duitse studenten uit beide landen maken onderdeel uit van de Euregioredactie en nemen deze ervaring mee naar hun uiteindelijke werkgever.

Met het project hopen de drie initiatiefnemers dat berichtgeving over het nabije buurland uiteindelijk voor alle mediaorganisaties in het grensgebied een vanzelfsprekendheid wordt.

INTERREG

Het project wordt gefinancierd door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland en de drie projectpartners REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X