Nieuw Nederlands-Duits handelsrecord

Nieuw Nederlands-Duits handelsrecord

De omvang van de handel tussen Nederland en Duitsland heeft in 2021 een recordomvang bereikt: 206 miljard euro. Dat is 16 miljard euro meer dan het vorige Nederlands-Duitse handelsrecord, dat in 2019 werd bereikt. Ten opzichte van 2020 is de handel tussen deze twee landen met 20 procent gestegen. Dat meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).

Nederland was in 2021 wereldwijd gezien wederom de op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland – en dat al voor de vijfde keer op rij. Op nummer 1 staat China; de omvang van de handel met dit Aziatische land bedroeg in 2021 245 miljard euro. Ten opzichte van 2020 was hier sprake van een stijging van 20 procent. Na Nederland op plek 2 volgen de Verenigde Staten. Hier bedroeg het handelsvolume 194 miljard euro en steeg de handel tussen Duitsland en de Verenigde Staten ten opzichte van 2020 met 13 procent. Op plek vier staat Frankrijk; daarna volgen Polen en Italië. Ook de handelsvolumes met deze landen namen toe. De handel met Groot-Brittannië is echter afgenomen: ten opzichte van 2020 is in 2021 sprake van een daling van vijf procent.

Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland is in alle sectoren toegenomen, maar met name in de sectoren energie, chemie en technologie.

Volgens Günter Gülker, directeur van de DNHK, is intensieve samenwerking tussen de twee nieuwe regeringen van beide landen een voorwaarde voor verdere groei: “Zeker op het gebied van klimaatbeleid en technologie, daar ligt nog veel potentieel en is bovendien noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen.”

Lees verder bij de DNHK.

X