Het Herder-Institut für Deutsch als Fremdsprache van de Universität Leipzig en de opleiding Duitse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht presenteren samen het nieuwe bachelorprogramma ‘Deutsch als Fremdsprache im niederländischen Kontext’. Het programma is, gezien het tekort aan leraren Duits, onder andere opgezet om de langdurige integratie van de Duitse studenten op de Nederlandse arbeidsmarkt te bevorderen.

De bachelor vindt plaats in Leipzig. De studenten zullen in hun zesde en zevende semester aan de Universiteit Utrecht studeren. Ze nemen hier deel aan de cursussen Educatieve Praktijk, lopen stage op een middelbare school, volgen twee cursussen Duitse letterkunde en doen mee aan twee keuzecursussen binnen de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen.

Ter voorbereiding zullen de studenten in Leipzig een cursus Nederlands volgen en een korte cursus krijgen van een docent uit Utrecht. In de zomer van 2016 volgen geselecteerde studenten Duitse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht een intensieve zomercursus aan het Herder-Institut für Deutsch als Fremdsprache van de Universität Leipzig.