Nieuwe busverbinding tussen Nijmegen en Airport Weeze

Nieuwe busverbinding tussen Nijmegen en Airport Weeze

Kreis Kleve is druk bezig met het optimaliseren van het busvervoer in de regio. Onderdeel hiervan is een nieuwe busverbinding tussen Nijmegen en Airport Weeze. Met een zevental tussenstops, onder andere in Kranenburg en Goch, moet de reistijd tussen Nijmegen en Weeze aanzienlijk verkort worden. Wanneer de nieuwe buslijn precies in werking zal treden, staat nog niet vast; in ieder geval niet eerder dan 2023. Het regiobestuur is akkoord met de nieuwe plannen, maar de financiering en daadwerkelijke uitvoering moeten nog worden uitgewerkt. Dat berichten De Gelderlander en RN7.

Huidige reistijd te lang

Sinds de directe bus tussen Nijmegen en Airport Weeze in 2019 is opgeheven, is de verbinding niet optimaal. Wie met het openbaar vervoer van Nijmegen naar het vliegveld in Weeze wil, moet met de bus naar Kleve, overstappen op de trein naar Weeze en tot slot met de bus naar het vliegveld. Een relatief korte afstand, zo’n 50 kilometer, duurt dan al snel twee uur – terwijl de reistijd met de auto slechts 45 minuten bedraagt. Veel mensen pakken dan ook de auto naar het vliegveld. De nieuwe busverbinding moet hier verandering in brengen.

Nieuwe plannen voor gehele regio

Kreis Kleve richt zich niet alleen op het busvervoer tussen Nijmegen en Weeze. Het gemeentebestuur heeft voor de gehele regio, waar circa 300.000 mensen wonen, nieuwe plannen voor het busvervoer. Zo is het de bedoeling dat de huidige lijn SB58, die tussen Nijmegen en Emmerich rijdt, wordt doorgetrokken richting ’s-Heerenberg en Doetinchem. Ook tussen Venlo, Geldern en Kamp-Lintfort moet een nieuwe snelbusverbinding komen, meldt de Neue Rhein Zeitung (NRZ).

Gezien de omvang en de kosten van de plannen, zo’n 1,3 miljoen euro per jaar, zal de uitvoering hiervan nog even op zich laten wachten. Ook is nog niet bekend of de Nederlandse OV-chipkaart gebruikt zal kunnen worden op de nieuwe buslijnen. Wel zullen er dit jaar al extra bussen worden ingezet op enkele bestaande bustrajecten. De eerste stappen voor betere busverbindingen in de grensregio zijn dus alvast genomen.

X