Nieuwe podcastserie ‚Grensverhalen‘ vertelt over leven aan de grens

Nieuwe podcastserie ‚Grensverhalen‘ vertelt over leven aan de grens

Grenzen en corona, twee woorden die sinds afgelopen jaar hand in hand gaan. Van de ene op de andere dag was hij er weer: de grens. Met alle gevolgen van dien. In de vierdelige podcastserie ‘Grensverhalen’, een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt de luisteraar meegenomen op een ontdekkingsreis langs de Nederlandse grensregio’s. Een reis die laat zien hoe het is om te wonen, te werken en te leven aan en soms óver de grens.

Tijdens hun reis luisteren makers Dominique van Bohemen en Lucia Hoogakker naar het verhaal van de ondernemer, de politie- en de brandweerman, de kastelein, de onderwijzer, de zorgverlener, de boswachter en de grensbestuurder. Zij vertellen welke extra uitdagingen de coronapandemie hen bezorgden. De reis die ze maken neemt hen mee langs Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

Vier afleveringen 

De podcast start in Zeeuws-Vlaanderen. Wat betekent het als je de tongval, bourgondische inslag en een gelijksoortige kijk op het leven deelt met de Belgen? Welke invloed heeft de ligging van dit gebied op grensarbeid? Waar komt het dagtoerisme vandaan en wat doet dit met de mensen hier? Van Bohemen en Hoogakker maken daarna het verenigingsleven in Noord-Brabant mee. In de grensstreek viert dat nog altijd hoogtij en de sociale verbinding met Vlaanderen is groot: de relatie met de Belgische buren is onderdeel van wie zij zijn. De derde aflevering laat ‚Europa in het klein‘ zien: de makers reizen van de Achterhoek naar Oost-Groningen. Provinciegrenzen doen er hier niet toe en de landsgrens met Duitsland evenmin. Men voelt zich hier thuis in “het hart van Europa”. Hier spreekt men Nedersaksisch, en ondanks de verschillende dialecten heeft men aan een woord met de Duitse buur genoeg. Tot slot wordt in de laatste aflevering Limburg aangedaan – historisch en geografisch gezien meer onderdeel van de buurlanden dan van Nederland. Van Bohemen en Hoogakker luisteren naar een Nederlandse en een Duitse brandweercommandant, die midden in de lockdown de grootste natuurbrand uit de Nederlandse geschiedenis moesten bevechten. Hoe werken hulpdiensten hier samen met zoveel kilometer grens? En welke uitdagingen bracht corona de grensondernemers?

Aan het eind van elke aflevering reageert Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de verhalen die verteld worden. Als staatssecretaris is hij verantwoordelijk voor grensoverschrijdende samenwerking.

Waar te beluisteren

Alle grensverhalen zijn te beluisteren op de bekende podcastplatforms:

Spotify: https://open.spotify.com/show/7lKnnP7PdhAqAEHspznoCM
Apple podcast: https://podcasts.apple.com/us/podcast/grensverhalen/id1568368836
Google podcast: https://podcasts.google.com/search/grensverhalen

X