Er is een investering van 1,75 miljard euro nodig om de door NS gewenste sneltrein naar Berlijn via Arnhem mogelijk te maken. Dat blijkt uit het jaarverslag van NS.

Wie via de huidige treinverbinding van Amsterdam naar Berlijn reist, is nu nog zo’n 6,5 uur onderweg. De NS vindt dat te lang en pleit daarom voor een nieuwe verbinding tussen beide hoofdsteden. Die zou via Arnhem en Duisburg moeten lopen. Wanneer de trein in Nederland 200 km/uur kan rijden en in Duisburg aansluit op het hogesnelheidsspoor, kunnen treinreizigers in de toekomst binnen vijf uur in Berlijn staan. NS wil graag acht keer per dag een ICE via deze route naar Berlijn laten rijden.

Traject viersporig maken

Hiervoor moet de infrastructuur tussen Utrecht en de Duitse grens aangepast worden. Met 1,75 miljard euro kan dat traject voor een deel viersporig gemaakt worden, zodat langzamere treinen ingehaald kunnen worden. De topsnelheid kan dan bovendien omhoog van 140 naar 200 km/uur.

Het traject tussen Amsterdam en Utrecht is al bijna helemaal viersporig. Met wat kleine aanpassingen kunnen treinen ook daar 200 km/uur gaan rijden. Volgens de NS kunnen ook binnenlandse intercity’s van deze investering profiteren.

“Snelle verbinding met Berlijn is belangrijk”

“Ik blijf hameren op het belang van een snelle verbinding met Berlijn. Dat kan door het spoor richting Arnhem geschikt te maken voor meer treinen en hogere snelheden. Daar profiteren zowel binnenlandse als internationale treinreizigers van”, herhaalde NS-topman Roger van Boxtel recent.

Lees verder bij Treinreiziger.nl.

X