In Berlijn zijn er plannen om onder een oude, 9 km lange metrolijn een overdekt fietspad te realiseren. De 120 jaar oude U1-lijn loopt dwars door Berlijn en kan volgens de initiatiefnemers prima dienen als stalen overkapping voor een regen- en sneeuwvrij fietspad. Het idee sluit goed aan bij de trend om van Berlijn een fietsvriendelijke stad te maken.

De oude metrolijn loopt over een stalen constructie van Bahnhof Zoo in het westen tot aan de Warschauer Straße in het oosten van Berlijn. Onderweg passeert de lijn de wijken Charlottenburg, Schöneberg, Kreuzberg en Friedrichshain. Langs de zogenaamde ondergelegen ‘Radbahn’, zoals het fietspad moet gaan heten, kunnen cafeetjes, fietsenmakers en fietsverhuurbedrijven hun deuren openen.

Het fietspad is ook nog eens energiebesparend. De drukgevoelige ondergrond van het fietspad wekt door de trillingen die de fietsen veroorzaken, stroom op. Deze stroom wordt weer gebruikt om het fietspad te verlichten.

Voorlopig is Radbahn alleen nog maar een idee, maar het concept werd wel al opgemerkt door het Duitse ministerie van Milieu. Het ministerie kende het plan een German Federal Ecodesign Award toe, een prijs voor duurzame innovatieve ideeën en concepten.

X