Op de fiets van Gennep naar Xanten via de Norbertusroute

Op de fiets van Gennep naar Xanten via de Norbertusroute
Norbertus in de poort van de Abdij van Berne. Foto: Nolfus / Wikipedia / CC BY 3.0

Op woensdag 6 juni, de 884e sterfdag van de heilige Norbertus, is een tweetalige fietsbrochure met de Norbertusroute verschenen. De geschiedenis van deze heilige is nauw verbonden met de Euregio Rijn-Waal.

Norbertus heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in Gennep en Xanten, beide gelegen in de Euregio Rijn-Waal. Beide steden zijn nu door middel van een fietsroute met elkaar verbonden. Deze fietsroute staat geheel in het teken van de Heilige Norbertus.

De Norbertusroute volgt de heilige Norbertus op zijn tocht van Gennep naar Xanten in het oude rivierengebied van Maas en Rijn. Voor de route zijn delen van oude pelgrims- en handelswegen gebruikt, waaronder de Via Romana. De fietstocht voert door bossen en uiterwaarden, langs dijkjes en oude rivierarmen, rivier- en stuifduinen en kerken, kloosters en kastelen in middeleeuwse stadjes.

Daarnaast zijn er twee wandelroutes ontwikkeld die door de historische kernen van Gennep en Xanten leiden en langs bezienswaardigheden leiden die aan Norbertus herinneren.

Alle informatie is te vinden in de tweetalige brochure “Op Reis van Gennep naar Xanten”. De brochure is in Gennep kosteloos verkrijgbaar bij de VVV, Museum Petershuis, de bibliotheek en in de kerken.

Initiatiefnemer was Abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne Heeswijk, die dit jaar 120 prelaten, die wereldwijd het bestuur van de Orde der Norbertijnen vormen, mag ontvangen. De abt wilde de prelaten graag kennis laten maken met de regio waar Norbertus is opgegroeid. Samen met de gemeente Gennep, Stichting Platform Cultuurhistorie Maas en Niers, St. Martinus- en St. Norbertusparochie Gennep, Tourist Information Xanten GmbH en het Stiftsmuseum Xanten zijn de routes ontwikkeld en is de brochure samengesteld.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X