Opening Fraunhofer Project Center op campus Universiteit Twente

Opening Fraunhofer Project Center op campus Universiteit Twente

Afgelopen maandag is het Fraunhofer Project Center for Design and Production Engineering for Complex High-Tech Systems at the University of Twente (kortweg: FPC@UT) feestelijk geopend door Minister Kamp van Economische Zaken.

Het FPC@UT is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Twente, het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in het Duitse Aken, en Saxion. Het center moet een bijdrage leveren aan de belangrijkste uitdagingen binnen de smart industry, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Het FPC@UT zet in op de ontwikkeling van slimme productietechnologieën voor slimme producten in diverse toepassingsgebieden. De focus ligt daarbij op design en product engineering in complexe hightech systemen. De nauwe samenwerking met het bedrijfsleven moet zorgen dat de R&D-inspanningen leiden tot vlotte en succesvolle implementatie in de praktijk. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland en Duitsland in hun leidende positie in wetenschappelijk- en technologie-gedreven innovaties in de belangrijkste sectoren.

Uitdagingen voor de industrie

Fred van Houten, hoogleraar Design Engineering aan de Universiteit Twente, heeft in de afgelopen jaren achter de schermen hard gewerkt aan het opbouwen van een samenwerking met Fraunhofer IPT en het aanhalen van de banden met Duitse partners in de industrie. “Fraunhofer staat voor maatschappelijk relevante toepassing van wetenschappelijk onderzoek”, aldus Van Houten. “Zij slagen erin de opbrengst van het onderzoek direct te vertalen naar toepassing in de markt, in de industrie. Die samenwerking is cruciaal, niet alleen voor Twente maar voor heel Nederland. Mede door de economische crisis realiseert de overheid zich meer en meer dat de industrie een belangrijke bijdrage levert aan de economische ontwikkeling en het aantal banen. Meer nog dan de dienstensector, hoe belangrijk deze ook is. We werken hard aan het doorontwikkelen van Twente als top-technologische regio en we zijn er van overtuigd dat deze samenwerking daar een passende bijdrage aan zal leveren. Duitsland is het belangrijkste achterland voor Twente.”

De Provincie Overijssel, die een belangrijke financiële bijdrage levert aan het realiseren van het Fraunhofer Project Center, erkent het belang van het center voor het regionale innovatie-ecosysteem. Eddy van Hijum, gedeputeerde en lid van de Twente Board: “Onze koers voor het stimuleren van de economische ontwikkeling is helder: investeer in robuuste en hoogwaardige technologische ontwikkelingen, die een bijdrage leveren aan de maakindustrie in Oost-Nederland, en een impuls betekenen voor de concurrerende positie van de bedrijven in de slimme en duurzame industrie in de toekomst. De Fraunhofer-Gesellschaft, een hoog aangeschreven vertegenwoordiger van ons buurland Duitsland, is daarbij een uitstekende match.”

Fraunhofer Project Center-model

De Fraunhofer-Gesellschaft hanteert het Fraunhofer Project Center-model voor de samenwerking met hoogwaardige partners in het buitenland. Daarbij wordt een tijdelijke onderzoekseenheid opgezet bij een universiteit buiten de landsgrenzen. De Fraunhofer-Gesellschaft is een befaamde non-profit organisatie vernoemd naar de Duitse Joseph von Fraunhofer (1787-1826), een befaamde onderzoeker en ondernemer uit München.

Professor Reimund Neugebauer, president van de Fraunhofer-Gesellschaft : “Onze missie bij Fraunhofer omvat het ondersteunen en versterken van Europese industrie en onderzoek in de wereldwijde strijd met snel ontwikkelende onderzoekshubs in de Verenigde Staten en Azië. Nederland is daarbij één van onze prioritaire landen waar we graag samenwerken, met stevige strategische relaties zoals ook onze samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen op het gebied van automation in medical imaging. We kijken er naar uit om onze complementaire onderzoekscompetenties op het gebied van design en production engineering met de Universiteit Twente in te zetten, om zo innovaties in de industrie te versterken en te versnellen.”

Voor meer informatie over het Fraunhofer Project Center: www.utwente.nl/fraunhofer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X