Orderaantallen Duitse machinebouw dalen

Orderaantallen Duitse machinebouw dalen
(c) Christian Reil op Pixabay

In het eerste kwartaal van 2019 kwamen er in de Duitse machinebouw 21 procent minder orders binnen dan in hetzelfde kwartaal in 2018. daalden de inkomende orders in de Duitse machinebouwindustrie met 21 procent op jaarbasis. De orderaantallen uit Duitsland daalden met 10 procent, die uit het buitenland met 27 procent.

„Deze cijfers zijn niet in de laatste plaats te danken aan een zeer sterke eerste helft van 2018“, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken), over het resultaat. Het basiseffect zal in de tweede helft van 2019 aanzienlijk afnemen.

„Toch heeft de afkoeling van de wereldeconomie ook eindelijk gevolgen voor de Duitse machinebouw“, vervolgt Schäfer. Het binnenlandse bedrijfsleven biedt niet langer een tegenwicht voor de daling van de buitenlandse orders. Het enige lichtpuntje is de eurozone, die veel stabieler is en een daling van slechts 3 procent kent. Dit kan het verlies van de niet-eurozone echter maar voor een klein deel stabiliseren.

De oorzaken voor de dalende trend zijn snel opgesomd: Politieke verstoringen van de wereldhandel, die een impact hebben op de jonge industrielanden, de zwakke groei in China, structurele dalingen bij de grootste afnemer, de auto-industrie, en de ineenstorting van de halfgeleiderindustrie. „De internationale automobielindustrie had haar investeringen in 2018 al gehalveerd tot minder dan 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor en zal in 2019 waarschijnlijk onder dit niveau blijven“, legt Schäfer uit.

Voor het eerst sinds medio 2014 liggen de orders voor werktuigmachines weer onder de omzet. In de eerste drie maanden van 2019 wist deze nog met 6 procent te stijgen. „Veel bedrijven vertrouwen momenteel op de orderportefeuille van de vorige hausse“, zegt Schäfer. Te lange levertijden zouden weer korter worden. Als gevolg hiervan zal de inkoop bij klanten en de doorlooptijden in de productie bij leveranciers weer flexibeler worden. In april van dit jaar bedroeg de bezettingsgraad 86,5 procent en bleef onder het gemiddelde van vorig jaar.

„Toch verwacht de VDW dat de productie in 2019 met 1 procent zal groeien“, bevestigt Schäfer van de VDW. Anderzijds verwacht hij dat de vraag in de tweede helft van het jaar zal aantrekken.

X