Plattelandsvakantie in Nederland in trek bij Duitsers

Plattelandsvakantie in Nederland in trek bij Duitsers

In september en oktober 2023 onderzocht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de potentie van plattelandsvakanties in Nederland. Hoe kijken Nederlanders, Duitsers en Vlamingen naar dit type vakantie? Is hier vraag naar? En zo ja, hoe vullen ze hun plattelandsvakantie dan het liefste in? De resultaten van dit onderzoek heeft het NBTC samengevat in een rapport.

Het NBTC heeft een plattelandsvakantie gedefinieerd als een vakantie in het landelijke gebied buiten de steden, waar landbouw en natuur een rol spelen. Daarbij kan het zowel om een langere vakantie als om een weekend weg gaan. Uit onderzoek bleek dat plattelandsvakanties in Nederland voor veel vakantiegangers interessant zijn – zeker voor Duitsers. 82 procent van de Duitsers gaf aan een plattelandsvakantie wel te zien zitten, tegenover 79 procent van de Vlamingen en 78 procent van de Nederlanders. Het percentage Duitsers dat in de afgelopen vijf jaar al eens een plattelandsvakantie heeft ondernomen, is echter klein. Slechts 19 procent van hen deed dit al eens, tegenover 23 procent van de Vlamingen en 45 procent van de Nederlanders. De Duitsers die al eerder een plattelandsvakantie ondernamen, kozen daarbij vooral voor de kustprovincies: Noord-Holland (27 procent), Zeeland (22 procent) en Zuid-Holland (22 procent).

Potentiële vakantie-invulling

Toeristen die een plattelandsvakantie overwegen, kiezen voornamelijk voor een verblijf van drie tot vijf nachten (52 procent van de Nederlanders, Duitsers en Vlamingen). Verder gaat gemiddeld 43 procent van alle ondervraagden het liefst met partner op plattelandsvakantie. De belangrijkste redenen voor een plattelandsvakantie zijn relaxen (63 procent), tijd doorbrengen in de natuur (56 procent) en van omgeving veranderen (38 procent). Voor de meeste potentiële plattelandstoeristen is het dan ook belangrijk dat er voldoende wandel- en fietsmogelijkheden en natuur (natuurgebieden, meren, plassen, rivieren) in de buurt zijn. Duitsers hechten daarbij bijzonder veel waarde aan een ligging nabij de kust (72 procent). Onder alle toeristen zijn vakantiehuisjes/bungalows en hotels/pensions in trek. Duitsers kiezen echter het vaakst voor een verblijf in een appartement (58 procent).

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een infographic. Het volledige rapport is hier te lezen.

X