Nederland en Duitsland wisselen onderling steeds vaker duurzame energie uit. Maar dit pakt niet altijd positief uit voor Nederland. Een overschot aan energie in Duitsland wordt tegen lage tarieven aangeboden op de Nederlandse markt. Dit verstoort de werking van de energiemarkt, zegt Martijn Duvoort van DNV GL tegen het Financieele Dagblad.
Nationale stroomnetwerken zijn steeds beter met elkaar verbonden. Nu gaat nog slechts 10% van de in Europa opgewekte stroom de grens over, maar de verwachting is dat dit percentage de komende jaren flink toeneemt. Nu lopen energieleveranciers nog vaak tegen verschillen in wet- en regelgeving aan tussen verschillende landen. Maar als deze uitdagingen worden overwonnen, kan op termijn een overschot aan zonne-energie in Zuid-Europa moeiteloos worden getransporteerd naar Noord-Europa en windenergie vanuit Scandinavië naar Spanje, aldus het Financieele Dagblad.
In Nederland moeten energiebedrijven concurreren tegen goedkope stroom uit Duitsland. Martijn Duvoort, hoofd markt en regulering van energieadvies- en certificeringbureau DNV GL vertelt aan het FD: “Vooral in de weekenden, wanneer de stroomvraag in Duitsland afneemt maar men de bruine- en steenkoolcentrales niet wil uitzetten en er bij veel wind en zon overschotten ontstaan, wordt meer stroom geëxporteerd naar Nederland. Dat heeft een prijsdrukkend effect, waar energiebedrijven in Nederland behoorlijk last van hebben.” Wel is onlangs afgesproken dat de vervuilende kolencentrales in Duitsland minder stroom moeten gaan produceren.
Het aanbod van duurzame energie in Duitsland wordt niet bepaald door de vraag in de markt, aangezien Duitse producenten van duurzame energie een vaste vergoeding ontvangen voor hun groene stroom. Hierdoor is de productie van duurzame energie bij onze oosterburen enorm gestegen. Het overschot aan stroom wordt doorgaans geëxporteerd tegen lage tarieven. Duvoort pleit voor een eerlijker speelveld op de energiemarkt, waarbij de marktprijzen beter de vraag en het aanbod van energie weerspiegelen.
Lees hier het hele artikel van het Financieele Dagblad, over hoe de Energiewende in Duitsland het Nederlandse stroomnetwerk op de proef stelt.