Rutte en Laschet roepen Duitsers op om met Pinksteren alleen met reservering naar Nederland te komen

Rutte en Laschet roepen Duitsers op om met Pinksteren alleen met reservering naar Nederland te komen

De Nederlandse minister-president Mark Rutte en de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, hebben gisteren tijdens een gezamenlijke online persconferentie Duitsers opgeroepen om tijdens het Pinksterweekend alleen naar Nederland te komen wanneer ze een accommodatie geboekt hebben. Traditioneel brengen veel Duitsers Pinksteren in Nederland door.

“Dit is niet het moment om op de bonnefooi in Nederland op vakantie te gaan”, aldus Laschet. Rutte vroeg de inwoners van Noordrijn-Westfalen om komend weekend niet op goed geluk naar Nederland te komen; het is volgens hem belangrijk om de komende tijd voorzichtig te blijven. Volgens hem zijn er geen concrete aanwijzingen dat Duitsers massaal op de bonnefooi naar Nederland willen komen, maar door de vele versoepelingen in de coronamaatregelen zou de indruk kunnen ontstaan dat de crisis voorbij is en alles weer bij het oude is. “Dat is echter niet zo”, aldus Rutte. Volgens hem zijn daarnaast nog veel accommodaties gesloten of slechts gedeeltelijk geopend. Ook daarom is het onverstandig om zonder reservering naar Nederland af te reizen.

Grenzen zullen niet gesloten worden

Volgens de twee minister-presidenten zullen de grenzen tussen Nederland en Duitsland tijdens het Pinksterweekend niet gesloten worden. “Wij gaan niet de grenzen sluiten en we zullen geen mensen aan de grens terugsturen. Wel doen we een beroep op het gezonde verstand van de burgers aan beide zijden van de grens”, maakte Rutte duidelijk. “Verschuif het weekendje weg alsjeblieft nog even wanneer er nog niets geboekt is.”

Rutte en Laschet benadrukten tot slot nog eens hoe belangrijk het is geweest dat de Nederlands-Duitse grens op het hoogtepunt van de coronacrisis in principe opengebleven is. “Een grens sluiten is eenvoudig, maar het heropeningsproces is gecompliceerd. Dat zie je nu ook bij andere Europese landen”, aldus Laschet.

Intensieve samenwerking tijdens coronacrisis

Tijdens de online persconferentie kwam ook de ‘Cross Border Task Force Corona‘ aan bod, die eind maart opgericht werd. Sindsdien is deze al twintig keer bij elkaar gekomen. Er is inmiddels een waarschuwingssysteem ontwikkeld en de gezamenlijke informatievoorziening heeft ervoor gezorgd dat inwoners van beide zijden van de grens deze minder vaak oversteken. Rutte en Laschet vertelden daarnaast dat beide landen intensief hebben samengewerkt om Nederlandse patiënten op Duitse intensive care-afdelingen op te nemen en om Nederlandse reizigers die via Duitsland huiswaarts keerden te begeleiden. Daarnaast heeft Duitsland overnachtingsmogelijkheden geregeld voor Nederlandse treinmachinisten. Zij moesten zich aan rusttijden houden, maar konden nergens overnachten omdat hotels gesloten waren.

X