Op initiatief van Armin Laschet, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, hebben Nederland, Noordrijn-Westfalen en België op vrijdag 20 maart 2020 een Cross-Border Task Force Corona in het leven geroepen. Doel van de taskforce is om het grensoverschrijdende crisisbeheer in de strijd tegen het coronavirus beter op elkaar af te stemmen.

De taskforce moet de wederzijdse uitwisseling van informatie verbeteren, maatregelen synchroniseren en zaken van gemeenschappelijk belang voor het crisisbeheer verhelderen. Daarbij staat met name de situatie in de grensregio’s met betrekking tot het grensverkeer en de beschikbaarheid van bedden op de intensive care centraal.

Gecoördineerde actie over de grenzen heen

“In tijden van crisis zijn het uitwisselen van informatie en gecoördineerde actie over de grenzen heen van essentieel belang”, aldus Laschet. “De taskforce kan snel afspraken maken en reageren op nieuwe ontwikkelingen. Het feit dat we deze taskforce in zo’n korte tijd hebben kunnen opzetten, onderstreept de nauwe samenwerking tussen de buurlanden. We profiteren van bewezen en betrouwbare structuren die we al voor de crisis hebben ontwikkeld.”

Naast de Staatskanzlei van Noordrijn-Westfalen zijn deskundigen van verschillende ministeries van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en uit Nederland en België, de ministeries van Buitenlandse Zaken, de ambassades, de politie en de betrokken ministeries in de taskforce vertegenwoordigd. Ook vertegenwoordigers van de deelstaat Nedersaksen en de Duitse ambassades in Nederland en België nemen deel aan de taskforce.

Sociale afstand in acht nemen

Tijdens de eerste bijeenkomst van de nieuwe taskforce werd al overeenstemming bereikt over de uitwisseling van situatierapporten en de wederzijdse coördinatie van de behoefte aan maatregelen in de grensregio’s. Verduidelijkt werd dat zowel in Nederland, Duitsland en België de inachtneming van sociale afstand een belangrijke strategie in de bestrijding van het coronavirus vormt. “Nederland, Noordrijn-Westfalen en België hebben dan ook allemaal maatregelen genomen om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Dat is een belangrijk signaal aan de mensen in de grensregio’s”, aldus Laschet.

Voorlopig zal de taskforce regelmatig per telefoonconferentie bijeenkomen en in geval van acute nieuwe situaties binnen korte tijd informatie kunnen uitwisselen.

X