Duitsland verlengt regels omtrent sociale afstand tot 29 juni

Duitsland verlengt regels omtrent sociale afstand tot 29 juni

Duitsland verlengt de regels rondom social distancing tot 29 juni 2020. Dat werd gisteren bekendgemaakt na een overleg tussen de regering en de minister-presidenten van de zestien Duitse deelstaten.

Tot 29 juni zijn de Duitsers verplicht om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Een uitzondering geldt voor de leden van hetzelfde huishouden. Daarnaast is afgesproken dat de deelstaten het verbod op samenscholing mogen versoepelen: er mogen dan maximaal tien personen buitenshuis bij elkaar komen. Wel moeten zij onderling 1,5 meter afstand houden. Ook mogen leden van twee huishoudens buitenshuis samenkomen. Het is aan de deelstaten of ze het samenscholingsverbod ook daadwerkelijk versoepelen.

Afspraken zoveel mogelijk buitenshuis laten plaatsvinden

De Duitse regering raadt echter nog steeds aan om het aantal mensen waarmee Duitsers contact hebben, zo klein mogelijk te houden. Ook wordt aanbevolen om afspraken met anderen zoveel mogelijk buitenshuis te laten plaatsvinden, omdat daar het risico om anderen te besmetten kleiner is.

Wanneer er toch binnenshuis afgesproken wordt, dienen de aanwezigen zich aan de afstands- en hygiënemaatregelen te houden. Het aantal aanwezigen dient zo afgestemd te worden dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Bovendien moet er voldoende geventileerd worden. In geval van een coronabesmetting moeten alle aanwezigen achterhaald kunnen worden.

Deelstaten verantwoordelijk voor omzetting

Hoe bovenstaande maatregelen precies omgezet worden, is aan de deelstaten. Wanneer er regionale besmettingshaarden ontstaan, dient de deelstaat versoepelingen terug te draaien om zo een verdere uitbraak te voorkomen.

X