Kategorien News

Schadevergoeding mijnbouw: “Neem een voorbeeld aan Duitsland”

In Duitsland krijgen inwoners van mijnbouwgebieden schade aan hun woning door bodemdaling direct vergoed. De Duitse wet legt de bewijslast bij de mijnbouwbedrijven, in Nederland ligt de bewijslast bij de gedupeerden. De Stichting Winamer Belang bepleit in een brief aan de Tweede Kamer dat de Duitse regeling in Nederland als voorbeeld gaat gelden, meldt de Leeuwarder Courant

De Stichting Winamer Belang uit het Friese Wijnaldum komt op voor de belangen van inwoners die schade ondervinden door zout- en gaswinning. Voorzitter Rinze Post bracht onlangs een bezoek aan RAG Deutsche Steinkohle AG. Dat bedrijf behandelt jaarlijks 35.000 schadegevallen. Als woningschade ontstaat, wordt vermoed dat die door de mijnbouw is veroorzaakt. Het is dan aan de mijnbouwbedrijven om het tegendeel te bewijzen.

De Tweede Kamer heeft onlangs besloten dat deze omgekeerde bewijslast ook in Nederland moet gelden. De regering heeft de Raad van State commentaar gevraagd op een wetsvoorstel met die strekking. Winamer Belang bepleit dat de Duitse regeling als voorbeeld gaat gelden.

Eerder dit jaar deden de hoogleraren Jan Brouwer en Fokko Oldenhuis van de Rijksuniversiteit Groningen een oproep aan noordelijke gemeenten om hun krachten te bundelen en samen op te trekken tegen de exploitatiemaatschappijen bij schade. Gebundeld in een vereniging staan gemeenten sterker om op te kunnen komen voor de belangen van hun inwoners die schade ondervinden van de mijnbouw in het noorden. Ook zou er volgens de hoogleraren bij de rechtbank van Noord-Nederland een aparte Kamer moeten komen om juridische geschillen over bodemdaling en aardbevingen te behandelen.