Ku(n)st met Duitse toeristen

Ku(n)st met Duitse toeristen

De Nederlandse kust is populair onder Duitse toeristen. Dit jaar brengen naar verwachting ruim 1 miljoen Duitsers hun zomervakantie door in Nederland. Onze oosterburen zoeken graag de zee op, maar brengen minder vaak een bezoek aan culturele instellingen zoals musea en concertzalen. NBTC Holland Marketing probeert hier, samen met verschillende partners uit de culturele sector, verandering in te brengen. Met het initiatief ‘Kunst Holland’ willen ze het kunst- en cultuurimago van Nederland in Duitsland versterken en verbeteren.

Uit onderzoek blijkt dat Duitsers wel interesse hebben in een kunst- en cultuurbezoek in Nederland, maar in de praktijk toch vaak voor de Nederlandse zon, zee en strand kiezen. Hier liggen volgens NBTC Holland Marketing kansen. De organisatie wil Duitse toeristen laten zien dat een vakantie aan de Nederlandse kust makkelijk te combineren is met een bezoek aan een topmuseum of –concertzaal in Den Haag, Amsterdam of ’s-Hertogenbosch.

Samen met het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Het Concertgebouw, Museum Het Rembrandthuis, Gemeentemuseum Den Haag, Escher in Het Paleis, Het Noordbrabants Museum en Amsterdam Marketing organiseerde NBTC daarom op vrijdag 3 juli een ludieke actie aan het strand bij Huis ter Duin in Noordwijk. Duitse vakantiegangers werden verrast onder het motto ‘hier is de kunst thuis’.

De Duitse vakantiegangers konden een schilderworkshop volgen onder leiding van beeldend kunstenaar Simone van den Heuvel. Luchtdirigent Richard van Roessel verraste de strandgangers met een interactieve sessie van zijn fictieve orkest. Daarnaast werden er in verschillende hotels langs de kust ansichtkaarten als ‘pillow present’ beschikbaar gesteld voor de vakantiegangers.

Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: ”Wij zijn blij met deze samenwerking tussen de culturele instellingen en toeristische sector. Gezamenlijk zetten we Holland als kunst- en cultuurbestemming in de etalage, met als doel meer Duitse bezoekers te verleiden tot een bezoek aan Nederland én de Nederlandse kunst- en cultuurinstellingen. En dat lijkt inmiddels zijn eerste vruchten af te werpen op de Duitse markt.”

X