Euregionaal speeddaten op warmste dag ooit gemeten

Euregionaal speeddaten op warmste dag ooit gemeten
De winnaars van de euregionale quiz: Paul Stevens & Daniël Stein. Bron: Fontys Crossing Borders

Met ruim 38 graden is 2 juli 2015 tot dan toe de warmste dag ooit, sinds de metingen in 1901 zijn begonnen. Het mag de opkomst van de euregionale bustour van Fontys Crossing Borders niet drukken. In tandems beantwoorden Nederlandse en Duitse studenten en Fontys medewerkers ruim 40 quizvragen over economie, topografie, voetbal en Fontys Venlo. Het duo Paul Stevens en Daniël Stein wint met 60 punten kaarten voor de wedstrijd VVV – PEC Zwolle.

BusDe bustour is een drie uur durende euregionale speeddate met een bezoek aan de Innovatoren op het voormalige Floriadeterrein, de Duitse toeristische stad Brüggen en het VVV stadion in Venlo. Op de bovenste etage van de Innovatoren spreekt voorzitter Lei Heldens van de Business Club Maas Rhein het gezelschap toe: “We willen grensoverschrijdende samenwerking bevorderen, omdat we feitelijk een regio zijn, ondanks de grens. Daarom praten we meer over wat ons verbindt dan wat ons onderscheidt.” Op het voormalige Floriade terrein staan nog enkele paviljoens waaronder dat van Noordrijn-Westfalen. De Innovatoren zelf is nu in gebruik als kantoorruimte. De deelnemers kijken gefascineerd naar buiten om daarna met gezwinde spoed in de glazen lift weer af te dalen.

Zwei Gebrüder
Terug in de speciale Party Bus pakt quizmaster Lucas Bremmers van VVV snel de draad weer op. Nieuwe flessen water worden uitgedeeld. Vincent Pijnenburg van Fontys Crossing Borders reikt nieuwe scoreformulieren uit en berekent de tussenstanden. “Welke kleuren zitten er in de vlaggen van NRW en die van Limburg, hoeveel Duitse studenten zitten er op Fontys Venlo, hoe heet die bekende Venlose supermarkt: de zwei Geschwister of de zwei Gebrüder? En oh wee wie dat fout heeft”, waarschuwt Lucas die non-stop vragen afvuurt tijdens de busrit.

34 koopzondagen
Brüggen
In Brüggen staat Stadtführer Uwe Pohling klaar. Geroutineerd in afwisselend Duits en Nederlands vertelt hij in no-time over de geschiedenis van de historische stad midden in het Naturpark Schwalm-Nette. “Met 34 koopzondagen, in plaats van de maximaal vier die in andere Duitse niet toeristische steden gelden, trekt Brüggen jaarlijks een miljoen bezoekers. Nederlanders maar ook Belgen weten daarbij de stad, waar je gratis kunt parkeren, in toenemende mate te vinden. Het reisgezelschap gaat daarna langs de Burg Brüggen terug naar de bus. De Engelstalige stadsfolder die wordt uitgereikt is zeer welkom als waaier tegen de hitte.

Buttons
De bus zet koers naar het VVV stadion in Venlo voor de laatste etappe. Student Bryan Beckers laat trots zijn derde gescoorde Fontys Crossing Borders button zien die hij door deze bustour heeft verdiend. Hij heeft nu recht op een certificaat, wat hij niet onbelangrijk vindt. Tegenover hem zit Tessa Hendriks die vandaag haar tweede button binnenhaalt. “Ik wil in de euregio aan het werk. Of bij een Duits bedrijf of bij een Nederlands bedrijf dat met Duitsland zaken doet. Ik heb er mijn minor en afstudeerstage op afgestemd”, aldus Tessa. Voor de Duitse studente Nicole Nocon uit de gemeente Brüggen is grensoverschrijdend werken al een feit. Ze heeft die ochtend al bij de Europa apotheek in Venlo gewerkt waar veel Duitse en Oostenrijkse klanten via internet kopen. Ook zij krijgt vandaag haar tweede button.

Duits praten
Voor het VVV stadion staan drie spelers en medewerkers klaar met vers fruitsmoothies en stukken pizza. Maar eerst is er de bezichtiging van het stadion met 8.000 plaatsen en dat is daarmee direct het stadion vvvantwoord op een van de quizvragen. Paul Stevens en Daniël Stein, beide voetballiefhebbers, komen als winnaars uit de bus. Voormalig Excelsior speler, de Amsterdammer Jordy Deckers, speelt sinds een week bij VVV en is daarover zeer tevreden. Hij woont inmiddels in ‘het lekker rustige’ Belfeld. “Ik hoef toch nu geen Duits te gaan praten? Engels kan ik wel.” Lucas Bremmers heeft net het nieuwe VVV Magazine uitgedeeld, dat voor de helft uit Nederlandse en voor de andere helft uit Duitse artikelen bestaat. Jordy zal aan de euregionale oriëntatie van zijn nieuwe club moeten wennen. Om zes uur is de bustour ten einde en arriveert de bus bij het Fontys terrein. Het euregionale speeddaten is ondanks de recordwarmte goed bevallen en voor herhaling vatbaar.

X