Succesvolle bijeenkomst ‚Vroege Buurtaal!‘ in Klooster Ter Apel

Succesvolle bijeenkomst ‚Vroege Buurtaal!‘ in Klooster Ter Apel
Het afgebeelde klooster is niet Klooster Ter Apel.

De netwerkbijeenkomst van het Nederlands-Duitse project ‘Vroege Buurtaal!’ vond onlangs plaats op een wel heel bijzondere locatie: de deelnemers waren te gast bij Klooster Ter Apel. Dit klooster uit de 15e eeuw is niet alleen een prachtig gebouw, maar ook een interessante leeromgeving voor scholieren.

Na een rondleiding door het klooster werden de onderwijsprogramma’s van het klooster gepresenteerd. „Scholieren kunnen hier ervaren hoe de Kruisheren vroeger in het klooster leefden. Op deze manier wordt de regionale geschiedenis levendig overgebracht. De jongeren zitten er werkelijk middenin. De ervaring is tastbaar, omdat met rekwisieten voor de juiste sfeer wordt gezorgd. Er zijn bijvoorbeeld habijten in alle maten, waarmee alle leerlingen zich volledig in het kloosterleven onder kunnen dompelen“, vertelt Lea Timmer. Samen met Peter Geerdink is zij projectleider van het project ‘Vroege Buurtaal!’, dat onderdeel is van het INTERREG-project ‘Arbeidsmarkt Noord’. Doel van het project is om kinderen in de grensregio op jonge leeftijd, dus in het basisonderwijs, kennis te laten maken met de Duitse taal en cultuur. Hoe eerder kinderen met de buurtaal en leeftijdsgenoten in het grensgebied in aanraking komen, des te gemakkelijker is het om de taal en cultuur van het buurland te leren en te ervaren dat de regio uit een Duits én Nederlands deel bestaat.

Duurzame contacten leggen

De gasten in het klooster waren enthousiast over de educatieve mogelijkheden van Klooster Ter Apel. „Het klooster is een ideale plaats om bijvoorbeeld partnerscholen uit het buurland te ontmoeten, onder meer omdat het dicht bij de grens ligt en gemakkelijk te bereiken is“, aldus Timmer.

Tijdens de netwerkbijeenkomst wisselden medewerkers van Duitse en Nederlandse scholen ervaringen uit en legden ze nieuwe contacten. Timmer: „We zijn blij dat de deelnemers van deze gelegenheid gebruikmaken om duurzame contacten te leggen. In de toekomst zullen we nog meer bijeenkomsten organiseren waarop medewerkers ervaringen kunnen netwerken en uitwisselen.“ Caroline Wille van het Arbeidsmarkt Noord-project ‘PraktiTrans’ informeerde de gasten afsluitend met een presentatie over de Duits-Nederlandse samenwerking op cultureel gebied.

Het project ‚Vroege Buurtaal!‘ is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord en wordt met ondersteuning van de Eems Dollard Regio in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

X