Symposium: de toekomst van de Nederlandse en Duitse democratie

Symposium: de toekomst van de Nederlandse en Duitse democratie

Hoe ziet de toekomst van de democratie in Nederland en Duitsland eruit? Het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität, Duitsland Instituut Amsterdam, Staatskanzlei NRW, Landeszentrale für politische Bildung NRW en ProDemos organiseren hier op 25 en 26 november een online symposium over.

Zowel in Nederland als in Duitsland heeft de democratie met grote uitdagingen te maken. De klassieke volkspartijen hebben steeds meer moeite om aan de eisen en wensen van de steeds diverser wordende maatschappij te voldoen, en vooral in Nederland versplintert het politieke partijenlandschap in snel tempo. Het vertrouwen in het politieke systeem wordt sterker dan vroeger op de proef gesteld en rechtspopulistische partijen hebben steeds meer ruimte om te groeien. Daarnaast is het medialandschap aan verandering onderhevig en circuleert er steeds meer fake news.

Kansen en uitdagingen

Tijdens het online symposium staan de uitdagingen (25 november) en kansen (26 november) voor moderne democratieën centraal. Deelnemers gaan in gesprek met diverse Nederlandse en Duitse sprekers, zoals prof. dr. Wim van Meurs (Radboud Universiteit Nijmegen), Juurd Eijsvoogel (NRC), Thomas Kirchner (Süddeutsche Zeitung) en Reinier van Lanschot (Volt Europa). Prof. dr. Jacco Pekelder (Zentrum für Niederlande-Studien), Tom de Bruijn (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en dr. Cyrill Jean Nunn (Duitse ambassadeur in Nederland) zullen de welkomstwoorden verzorgen.

Meer informatie en aanmelding

Het volledige programma is hier te vinden. Aanmelden is t/m 18 november hier mogelijk. De voertalen zijn Duits en Engels. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

X