Taskforce Einstein Telescope opgericht

Taskforce Einstein Telescope opgericht
Foto (c) Land NRW / Uwe Völkner

Op dinsdag 13 december is in Bonn de Taskforce Einstein Telescope opgericht. Op uitnodiging van Nathanael Liminski, Minister für Bundes- und Europaangelegenheiten, Internationales sowie Medien van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, kwamen diverse politici en wetenschappers uit Nederland, Duitsland en België bijeen om over het project Einstein Telescope te spreken. Tijdens de zogenaamde ‘Ronde Tafel Einstein Telescope’ bespraken zij de mogelijkheden om het project naar de Euregio Maas-Rijn te halen.

Eerdere samenwerkingen

Nederland, België en Noordrijn-Westfalen werkten al nauw samen in de voorbereiding op de eventuele komst van de Einstein Telescope, bijvoorbeeld door de bouw van een prototype, geologisch onderzoek naar een geschikte locatie en het ondersteunen van techbedrijven. Door de Taskforce Einstein Telescope op te richten, hopen zij de kans dat de Euregio Maas-Rijn de definitieve locatie wordt, te vergroten. Bij deze taskforce zijn verschillende politieke en wetenschappelijke instanties betrokken die gezamenlijk aan dit doel werken en informatie uitwisselen.

Baanbrekend onderzoek

De Euregio Maas-Rijn is één van de potentiële locaties voor de Einstein Telescope. Het gaat hier om een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtgolven. Hiermee kan baanbrekend onderzoek naar zwarte gaten en de oerknal worden gedaan. Wanneer de telescoop in de Euregio Maas-Rijn wordt gebouwd, biedt dit een enorm potentieel voor de regio, zowel op wetenschappelijk als financieel gebied. “Het drielandenpunt biedt met zijn sterke wetenschaps- en onderzoekscultuur, een veelvoud aan high tech bedrijven en ondersteuning uit aangrenzende landen en regio’s de ideale voorwaarden voor de uitvoering van dit toponderzoeksproject,” aldus Liminski. “Hiermee geven we grensoverschrijdend een signaal af dat Europa de ambitie heeft om wereldwijd tot de beste regio’s voor fundamentele wetenschap te behoren.”

X