Toekomst euregionaal talenonderwijs centraal tijdens Buurtaalconferentie 2022

Toekomst euregionaal talenonderwijs centraal tijdens Buurtaalconferentie 2022

Buren ontmoeten en begrijpen, daar draait het om bij EMRLingua: een project gericht op de toekomst van het talenonderwijs en grensoverschrijdende integratie. EMRLingua richt zich in de Euregio Maas-Rijn op Nederlands, Duits en Frans talenonderwijs. Om de stap naar euregionale studies en banen gemakkelijker te maken, is het namelijk noodzakelijk dat leerlingen over een goede talenkennis beschikken. Hiertoe organiseert EMRLingua, onderdeel van het Europese subsidieprogramma Interreg-EMR-V-A, op 19 oktober de Buurtaalconferentie 2022.

In de Abdij Rolduc in Kerkrade wordt de drietaligheid van de Euregio Maas-Rijn gevierd. Daarbij wordt de huidige stand van zaken in het buurtaalonderwijs besproken en worden plaquettes en certificaten uitgereikt aan de nieuw gecertificeerde Euregio(profiel)scholen. Scholen die extra aandacht besteden aan onderwijs in de buurtaal kunnen hiervoor in aanmerking komen. Na de uitreiking kunnen de aanwezige scholen contact leggen met potentiële partnerscholen, bijvoorbeeld voor onderlinge uitwisselingen.

Lancering masterplan

Het belangrijkste onderdeel van het middagprogramma is de lancering van het masterplan voor lerarenuitwisseling voor het schooljaar 2022-2023. Hierbij wordt een euregionale uitwisseling tussen docenten mogelijk gemaakt, wat het taalonderwijs ten goede komt. Tijdens de Buurtaalconferentie kunnen de eerste ontmoetingen plaatsvinden onder leiding van Liesbeth Martens van UCLL Leuven-Limburg.

Praktische informatie

De Buurtaalconferentie vindt plaats op 19 oktober van 10:00 tot 16:00 uur in de Abdij Rolduc (Heyendallaan 82, 6464 EP) in Kerkrade. Het volledige programma is hier te vinden.

X