Kategorien News

Twee nieuwe grensoverschrijdende projecten goedgekeurd

De INTERREG-stuurgroep EUREGIO heeft twee nieuwe projecten goedgekeurd. Daarmee vloeit rond de 2,1 miljoen euro naar de bevordering van de technologische ontwikkeling in het Duits-Nederlandse grensgebied. De helft van de middelen wordt door de Europese Unie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar gesteld.

SMOVE

Het grootste deel van de goedgekeurde middelen, bijna 1,8 miljoen, gaat naar het medisch-technologische project “SMOVE”. Het doel van SMOVE is het ontwikkelen van een elektronisch apparaat dat mensen met een bewegingsbeperking in staat stelt om (een deel van) hun behandeling thuis te ondergaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om patiënten met een heup- of knievervanging die thuis revalideren, Parkinsonpatiënten of mensen die een beroerte hebben gehad. Deze doelgroepen hebben een langdurige medische controle nodig. Een dergelijk instrument zal een betere monitoring van de bewegingen van patiënten en een betere evaluatie door zorgverleners mogelijk maken. Dat moet tot minder behandelingen in de klinische omgeving leiden. Hierdoor kunnen de kosten van de gezondheidszorg verlaagd worden. Ook wordt de fysieke en psychische belasting van patiënten verminderd.

Bij het project zijn het Universitair Ziekenhuis Münster, het Universitair Ziekenhuis Groningen (UMCG) en het onderzoeksinstituut Roessingh Research and Development in Enschede, alsmede diverse kleine en middelgrote bedrijven uit de Duits-Nederlandse grensregio betrokken. De lead partner is Twente Medical Systems International uit Oldenzaal.

GEP digital

Daarnaast zal ongeveer 300.000 euro worden geïnvesteerd in het project “GEP digital”, dat bedoeld is om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren. Tegen eind 2020 moeten 46 kleine en middelgrote ondernemingen in Duitsland en Nederland deze methodologie in hun eigen bedrijfsprocessen toegepast hebben. Daarmee ondersteunt dit project de concurrentiepositie van het Duitse en Nederlandse MKB in de internationale markt van morgen. Het project wordt geleid door de Handwerkskammer Münster. Overige projectpartners zijn onder andere STODT Toekomsttechniek in Hengelo en Wirtschaftsförderung des Landkreis Grafschaft Bentheim.

INTERREG-financiering

De INTERREG-financiering heeft tot doel de technologische ontwikkeling in het Duits-Nederlandse grensgebied te stimuleren. Samen hebben de twee nieuwe projecten een investeringsvolume van rond de 2,1 miljoen euro. In het kader van het INTERREG-programma “Duitsland-Nederland” stelt de Europese Unie de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ter beschikking. Naast de EU-financiering zullen de Duitse en Nederlandse INTERREG-partners in totaal ca € 300.000,- bijdragen. Tot de nationale co-financiers behoren de provincies Overijssel en Gelderland en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan Duitse zijde zijn dit het Wirtschaftsministerium van Noordrijn-Westfalen en het Ministerie voor Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung van Nedersaksen. De regionale partners van de twee projecten zullen zelf ca. € 740.000,- bijdragen aan de financiering van de twee projecten.