Tijdens de raadsvergadering van de Eems Dollard Regio (EDR) op donderdag 9 juni is weer de EDR-Grensprijs uitgereikt. Dit jaar werden twee projecten bekroond, omdat als gevolg van de coronapandemie de prijsuitreiking van vorig jaar niet door kon gaan.
De prijs is een erkenning voor duurzame grensoverschrijdende samenwerking en voor initiatieven die worden georganiseerd middels deelname van vrijwillige supporters. Hierbij wordt met name gefocust op sociale, culturele en maatschappelijke thema’s.
Inzicht in vlucht en migratie tijdens nazitijd
De EDR-Grensprijs 2021 ging naar het project ‚Rosa – Een onzichtbare vrouw‘. De prijs werd toegekend aan de projectpartners Werkstattfilm en de Groningse Synagoge. Aan de hand van de Rheiderlandse jodin Rosa Lazarus biedt het project een aangrijpend inzicht in vlucht en migratie tijdens de nazitijd, die Lazarus overleefde op haar onderduikadres in Groningen. De samenwerking resulteerde in een documentaire, een (online) tentoonstelling en een educatief introductieprogramma. De reizende tentoonstelling was onder meer te zien in de Voormalige Joodse School Leer en in de Groningse Synagoge. “Het doel van dit project is om de bewogen geschiedenis van Rosa Lazarus tot in detail uit te werken en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het leven van Rosa Lazarus vormt een hoofdstuk in de geschiedenis van de streek Oldenburg-Ostfriesland-Groningen, dat tot nu toe in de plaatselijke geschiedschrijving onderbelicht is gebleven. Dit bood nieuwe perspectieven voor een grensoverschrijdende Europese herinneringscultuur”, aldus filmmaker Farschid Ali Zahedi (Werkstattfilm), die de prijs in ontvangst nam in het SparkassenForum in Leer.
“Het is aan de betrokkenen te danken dat belangrijke Nederlands-Duitse geschiedenis wordt verwerkt en voor toekomstige generaties bewaard blijft”, benadrukte Jan Krieger, hoofd van het regiokantoor Noordwest van het Mobiel Adviescentrum tegen Rechts-extremisme voor Democratie (Nedersaksen), in zijn lovende toespraak.
Audiovisuele projecten
Het project ‚KOMPOST: Food for the Mind‘ mocht de EDR-Grensprijs 2022 in ontvangst nemen. Dit project is georganiseerd door Popfabryk uit Leeuwarden, samen met het European Media Art Festival (EMAF) uit Osnabrück. Tien Nederlandse en Duitse kunstenaars werkten tien dagen lang samen tijdens een zogenaamd ‚artist-in-residence-verblijf‘ aan de Friese Waddenkust. De nadruk lag op de relatie met de natuur en het landschap en op de vraag hoe mensen hierin leven en werken.
“Deze inzichten dienden als artistieke voeding en inspiratie voor de groep. De deelnemers ontwikkelden elk alleen of in een samenwerkingsproces audiovisuele projecten. De resultaten werden gepresenteerd op het LUNA festival in Leeuwarden en het European Media Art Festival in Osnabrück,” aldus Paul Giesen van Popfabryk, die de prijs in Leer in ontvangst nam.
“De kunst- en cultuursector heeft zwaar geleden onder de pandemie. Daarom is het zo bijzonder dat dit project onder moeilijke omstandigheden met zulke mooie resultaten kon worden georganiseerd,” benadrukte EDR-directeur Karel Groen in zijn laudatio.
INTERREG
Beide bekroonde projecten zijn mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met EU-financiering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.