Valuascollege wil weer tweetalig onderwijs Duits gaan aanbieden

Valuascollege wil weer tweetalig onderwijs Duits gaan aanbieden

Wanneer je in Nederland tweetalig onderwijs in het Engels wil volgen zijn de mogelijkheden legio. Scholen die tweetalig onderwijs in het Duits aanbieden moet je echter met een vergrootglas zoeken. Er komt nu weer een mogelijkheid bij: het Valuascollege in Venlo wil weer tweetalig onderwijs in het Duits gaan aanbieden.

De Venlose school heeft hiermee ruimschoots ervaring: sinds 2000 werd een deel van de vakken in het Duits gegeven. Enkele jaren geleden kwam hier echter noodgedwongen een eind aan, omdat er niet genoeg gediplomeerde docenten waren.

Vraag is groot

Volgens Imke van Heyster van het Valuascollege is de vraag naar tweetalig onderwijs in het Duits nog steeds onverminderd groot. “In onze regio kan dit een toegevoegde waarde zijn”, zegt ze. “We grenzen immers aan Duitsland. Leerlingen kunnen daar later aan de slag”. Ze verwacht dat het aantrekkelijker wordt voor scholieren om in bijvoorbeeld Keulen of Aken te gaan studeren. “Dat gebeurt nu bijna niet”, aldus van Heyster.

Ook op vmbo

In het verleden was het tweetalige onderwijs in het Duits vooral gericht op havo- en vwo-leerlingen Nu wil de school ook vmbo-leerlingen de kans bieden om lessen te volgen in het Duits. Het Valuascollege onderzoekt of er voldoende geschikte leraren zijn om in het Duits les te geven. Wanneer dat het geval is, wil de school ook op lager niveau tweetalig onderwijs gaan aanbieden. “Veel leerlingen op vmbo blijven in de regio wonen. Ze kunnen bijvoorbeeld over de grens gaan werken als ze goed Duits spreken”, aldus van Heyster.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X