Veel belangstelling voor Nederlandse taal bij Duitse ‘Berufsschüler’

Veel belangstelling voor Nederlandse taal bij Duitse ‘Berufsschüler’

Viersen en Grevenbroich

Op het Berufskolleg Viersen is de belangstelling zó groot, dat er twee cursussen gelijktijdig worden aangeboden. Christian Nieters is hoofd van de afdeling economie en administratie en licht dit toe: “Elke dinsdagmiddag vinden er twee cursussen plaats voor in totaal meer dan 30 deelnemers. De Berufsschüler krijgen hiervoor verlof, omdat de werkgevers het belangrijk vinden dat hun medewerker Nederlands kan spreken.”

In het beroepsopleidingscentrum in Grevenbroich ontvingen de deelnemers kort voor de kerstvakantie hun deelnamecertificaat. Docente Monika Hansen: “Toekomstige kinderverzorgers hebben een project uitgevoerd waarbij ze met Nederlandse kinderen klimaatvriendelijke maaltijden hebben gekookt. Naast hun normale lessen namen de leerlingen gedurende twaalf keer vier uur deel aan de taalcursus van een gepensioneerde Nederlandse docent Duits. Dit was zeer praktijkgericht. Er waren geen taalbarrières in de communicatie tussen de tien- tot twaalfjarige kinderen; ze gingen gewoon aan de slag. Ze praatten met elkaar en kookten natuurlijk.”

euregio-Xperience 2.0 is een initiatief van de euregio rijn-maas-noord

euregio-Xperience 2.0 is een initiatief van de euregio rijn-maas-noord in samenwerking met mbo-scholen en ondernemers uit de grensregio en loopt tot en met 30 september 2022. Met taalcursussen, cultuur- en sollicitatietrainingen, bedrijfsbezoeken en grensoverschrijdende stages hebben mbo-studenten uit Duitsland en Nederland de mogelijkheid om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te verkennen. euregio-Xperience 2.0 wordt onder andere mogelijk gemaakt door de euregio rijn-maas-noord, INTERREG V A van de Europese Unie, de provincie Limburg en de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Dit artikel is gepubliceerd met toestemming van de euregio rijn-maas-noord

X