Veel daadkracht op grensoverschrijdende arbeidsmarkt

In het kader van een kabinetsvergadering van de deelstaatregering van Niedersachsen in Oldenburg lieten de minister-president en de deelstaatministers zich informeren over actuele ontwikkelingen binnen de grensoverschrijdende samenwerking op de arbeidsmarkt.

Landesbeauftragter Franz-Josef Sickelmann lichtte om te beginnen de speerpunten en doelstellingen van het INTERREG-programma toe. Daarbij benadrukte hij: “Met de projecten die al zijn gestart zijn de ontwikkelingsspeerpunten van de Regio Weser-Ems, de maritieme bedrijvigheid, de bio-economie en het thema energie ook in de grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Nederland opgepakt.” Behalve de initiatieven binnen belangrijke branches in de regio ondersteunt de deelstaat Niedersachsen samen met de Noord-Nederlandse provincies Drenthe, Groningen en Fryslân ook de samenwerking wat betreft het versterken van de grensoverschrijdende arbeids- en onderwijsmarkt. In het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord worden de uiteenlopende uitdagingen van Nederlandse en Duitse kant, het bestaande aanbod aan arbeidskrachten, het tekort aan vakmensen net als de eisen op het gebied van onderwijs en het erkennen van diploma’s gezamenlijk opgepakt.

GrensInfoPunt

Vervolgens presenteerden Nederlandse en Duitse projectpartners hun concrete activiteiten in een rechtstreekse dialoog met de leden van de deelstaatregering. Daarbij waren de ministers onder de indruk van het persoonlijke informatieaanbod dat in het kader van het GrensInfoPunt (GIP) van de Eems Dollard Regio (EDR) beschikbaar is voor geïnteresseerde werknemers, werkgevers, ondernemers en studenten. Samen met de verantwoordelijke organisaties op het gebied van sociale verzekeringen, de belastingdiensten, gemeenten en Kamers van koophandel is in het EDR-gebied inmiddels een omvangrijk adviseringsnetwerk opgebouwd, waar de grensoverschrijdende mobiliteit van werknemers en werkgevers uitgebreid mee wordt ondersteund.

Werkgeversservice

Verder presenteerden de gemeente Oldambt en de Landkreis Leer hun initiatief “Werkgeversservice”, waarmee doelgericht de vacatures van bedrijven worden verspreid onder werkzoekenden, en de werknemers en werkgevers worden begeleid bij hun sollicitatie en werving over de grens. In Oost-Groningen en het aangrenzende Duitse gebied worden in aanvulling hierop banenbeurzen, infobijeenkomsten bij ondernemingen en spreekdagen aangeboden. Olaf Lies, deelstaatminister van Economische Zaken, toonde met name veel belangstelling voor de erkenning van beroepskwalificaties en bood de partners zijn ondersteuning aan bij het bemiddelen en de noodzakelijke afstemming tussen de bevoegde instanties.

Zorg in het buurland

Samen met stagiaires presenteerden de Provincie Drenthe, het Bezirksverband Oldenburg (BVO) en het Netwerk voor zorg- en welzijnsopleidingen ZON de activiteiten van het project “Zorgen voor…, zorgen dat…” De stagiaires deden verslag van hun positieve ervaringen bij hun werkzaamheden in het buurland. Bovendien maakte de BVO de werkgevers in de zorgsector erop attent dat door de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit het tekort aan vakmensen in deze sector weer in balans kan komen.