Verkoop elektrische auto stagneert in Duitsland

Verkoop elektrische auto stagneert in Duitsland

Het gaat niet goed met de verkoop van de elektrische auto in Duitsland, meldt AutomobielManagement. Professor Ferdinand Dudenhöffer van het CAR Instituut van de Universiteit van Duisburg-Essen luidt de noodklok. Hij schrijft in een rapport over elektrisch rijden dat Duitsland beter zijn best moet doen om de elektrische auto tot een succes te maken. Volgens hem is de target van de Duitse regering om in 2020 een miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben, definitief niet meer haalbaar. Begin dit jaar reden er nog maar 25.000 elektrische auto’s op de Duitse wegen.

De uitspraken van Düdenhöffer liegen er niet om: volgens hem is het experiment met de elektrische auto in Duitsland mislukt. Ondanks nieuwe modellen voor elektrische en hybride auto’s is de verkoop in de maand april gedaald, terwijl deze nieuwe modellen juist voor hogere verkoopcijfers hadden moeten zorgen. Het marktaandeel voor elektrische en hybride auto’s blijft in Duitsland steken op 0,6 procent. Veel te weinig, aldus Düdenhöffer.

In Nederland gaat het beter met de elektrische auto door stimulerende maatregelen. Zo hoeven automobilisten hier geen aanschafbelasting (bpm) te betalen als zij een elektrische auto kopen. Ook is er een landelijk dekkend netwerk van (snel)laadpunten. Duitsland laat volgens Düddenhöffer teveel aan het toeval over. De Duitse overheid denkt dat het voldoende is als de accu’s goedkoper worden, de benzine duurder en het thuis opladen van de auto steeds gebruikelijker.

De professor meent dat er te weinig wordt ingezet op de opbouw van een netwerk van laadpalen. Düddenhöffer waarschuwt dat Duitsland op deze manier de kans loopt de productie van elektrische auto’s voorgoed aan Azië te verliezen. Hij stelt voor om de komende drie jaar de diesel- en benzineprijzen met 1 cent per liter te verhogen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen tachtigduizend nieuwe laadpalen in de grote steden worden geplaatst. Ook kan hierdoor de belasting op elektrische auto’s naar beneden.

Op 15 en 16 juni vindt er in München een grote internationale conferentie over elektrisch rijden plaats.

Meer informatie bij AutomobielManagement.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X