Kategorien News

Versoepeling coronamaatregelen: hoe gaan Nederland en Duitsland te werk?

Gisteren, woensdag 6 mei, was het in Nederland en Duitsland weer tijd voor de persconferenties van minister-president Mark Rutte en Bundeskanzlerin Angela Merkel. Centraal stonden versoepelingen van de coronamaatregelen. Wat is er in beide landen aangekondigd, en in hoeverre lijken de Nederlandse en Duitse maatregelen op elkaar?

Duitsland

Na overleg met alle deelstaten kondigde Angela Merkel gisteren aan dat de deelstaten nu zelf mogen bepalen hoe ze de coronamaatregelen gaan versoepelen. Scholen, horeca, winkels en kinderdagverblijven mogen stapsgewijs weer openen – hoe dat gedaan wordt, is dus aan de deelstaten. De deelstaten dienen wel in te grijpen als er binnen zeven dagen meer dan vijftig mensen per 100.000 inwoners van een stad of regio besmet raken. De maatregelen worden dan direct weer strenger in de desbetreffende stad of regio: er kunnen bijvoorbeeld weer uitgaansbeperkingen gaan gelden en winkels kunnen worden gesloten.

Landelijk geldt dat de contactbeperkingen in ieder geval tot en met 5 juni zijn verlengd. Wel mag een huishouden nu samenkomen met één ander huishouden – voorheen mochten Duitsers met slechts één persoon uit een ander huishouden samenkomen. Twee gezinnen mogen nu bijvoorbeeld bij elkaar op bezoek gaan of samen naar het park.

De Duitse Bundesliga zal vanaf zaterdag 16 mei weer hervat worden; wel worden alle wedstrijden zonder publiek gespeeld en gelden er strenge maatregelen omtrent testen en hygiëne.

De plicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in winkels blijft daarnaast bestaan. Ook dienen de Duitsers nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Hieronder de precieze maatregelen voor de twee deelstaten die aan Nederland grenzen, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen:

Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen gaat van alle Duitse deelstaten het verst bij het versoepelen van de maatregelen. In deze deelstaat mogen basisschoolleerlingen vanaf 11 mei in wisselende groepen weer terugkeren naar school. Ook middelbare scholieren mogen dan weer terug naar de klas. De horeca, fitnessstudio’s, dansscholen en sporthallen mogen vanaf maandag 11 mei hun deuren weer openen. Hetzelfde geldt voor winkels; daarbij maakt het niet uit hoe groot de winkels zijn. Ook vakantiewoningen en campings mogen dan weer toeristen ontvangen en pretparken mogen weer open. Tien dagen later, vanaf 21 mei, mogen hotels dat ook weer. Noordrijn-Westfalen wil verdere versoepelingen in het toerisme nauw afstemmen met Nederland en België.

Vanaf 20 mei mogen buitenzwembaden weer openen (met uitzondering van recreatieve zwembaden); vanaf 30 mei ook de binnenzwembaden en wellnesscentra. Theaters, opera’s en bioscopen mogen vanaf 30 mei weer gasten ontvangen.

In alle bovenstaande situaties geldt dat iedereen zich aan strenge hygiëne- en veiligheidsvoorschriften moet houden. Daarnaast dient iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen in Noordrijn-Westfalen is hier te vinden.

Nedersaksen

De deelstaat Nedersaksen heeft nog niet officieel bekendgemaakt hoe de versoepelingen er de komende tijd uit zullen zien. Wel presenteerde de deelstaat op 4 mei al een concreet plan om maatregelen langzaam te gaan versoepelen. Daaruit blijkt onder andere dat vanaf 11 mei contactberoepen weer hun werk mogen uitoefenen (kappers waren sinds 4 mei alweer aan de slag), de horeca met 50 procent bezetting weer aan de slag mag en vakantieparken en campings dan ook weer open mogen gaan. Vanaf 25 mei mogen ook hotels hun deuren weer openen – wel met 50 procent bezetting. Vanaf deze datum wordt ook gekeken in hoeverre indoor sportfaciliteiten (o.a. fitnesscentra) weer open kunnen gaan. Buitenbaden mogen vanaf 25 mei ook weer openen; binnenbaden pas in een later stadium. Voor het openen van bioscopen, theaters, opera’s en andere culturele instellingen is nog geen concrete datum genoemd.

Nederland

Ook in Nederland werden gisteren versoepelingen gepresenteerd. Dat gebeurde in de vorm van een ’spoorboekje‘ voor de komende maanden.

Als eerste verandert het advies ‘blijf thuis’ vanaf 11 mei in ‘blijf thuis bij klachten’. Die dag openen de basisscholen weer en mag iedereen weer buiten sporten. Wel dient iedereen ouder dan 12 jaar tijdens het sporten 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Vanaf die datum mogen ook weer contactberoepen uitgeoefend worden, waarbij het bijvoorbeeld om kappers, rijinstructeurs, schoonheidsspecialisten en ergotherapeuten gaat. Ook bibliotheken mogen dan weer hun deuren openen.

Vanaf 1 juni wordt in het Nederlandse openbaar vervoer een mondkapje verplicht; in Duitsland geldt deze regel al sinds eind april. Ook middelbare scholieren mogen die dag weer naar school. Hoe dat er precies uit gaan zien, wordt nog uitgewerkt. Dat is overigens enkele weken later dan in Duitsland. Daarnaast mogen op 1 juni de terrassen weer geopend worden, en mogen bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen vanaf die datum maximaal dertig personen binnenlaten. In tegenstelling tot in Duitsland moeten bezoekers hier van tevoren reserveren. Dat geldt ook voor musea en monumenten, die tevens vanaf 1 juni weer open mogen gaan: daar moet van tevoren een kaartje worden gekocht.

De Nederlandse regering verwacht dat het mbo vanaf 15 juni weer praktijkexamens kan afnemen. Vanaf 1 juli mogen vervolgens de gemeenschappelijke wc’s en douches op campings en vakantieparken weer open. Het kabinet hoopt dan ook het maximaal aantal bezoekers voor bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen uit te breiden tot honderd personen. Dat geldt ook voor bijeenkomsten als kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Als het virus onder controle blijft, mogen tot slot vanaf 1 september sauna’s en wellnesscentra, verenigingskantines, coffeeshops en casino’s weer openen. Ook fitnesscentra mogen vanaf die datum waarschijnlijk hun deuren weer openen. Dat is aanmerkelijk later dan in Noordrijn-Westfalen, waar dit vanaf 11 mei alweer mag.

Ook hier geldt dat in de nieuwe situaties altijd 1,5 meter afstand gehouden dient te worden. Daarnaast blijven er overal strenge hygiënemaatregelen gelden. Thuiswerken blijft voorlopig de norm.

Het kabinet waarschuwt wel dat bovenstaande plannen slechts plannen zijn en dat deze afhankelijk zijn van de ontwikkeling van het coronavirus. Maatregelen kunnen ook weer teruggedraaid worden wanneer het coronavirus weer om zich heen gaat grijpen en de besmettingen opnieuw oplopen.