Versoepeling coronaregels NRW: automatisch uit isolatie na vijf dagen

Versoepeling coronaregels NRW: automatisch uit isolatie na vijf dagen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn per 30 november 2022 de coronamaatregelen versoepeld. De belangrijkste verandering: wie positief test op een corona-infectie dient nog altijd vijf dagen in isolatie te gaan, maar hoeft vervolgens niet meer een officiële negatieve test te doen om weer uit isolatie te mogen. Het wordt wel aangeraden om een zelftest te doen en pas uit isolatie te gaan als deze negatief is, maar een test in een teststraat of bij de dokter is niet langer noodzakelijk.

Het is volgens Karl-Josef Laumann, minister van Gezondheid van Noordrijn-Westfalen, nog altijd van belang dat met corona geïnfecteerde personen in isolatie gaan om besmetting van anderen te voorkomen. “Eens te meer omdat de winter voor de deur staat, waardoor griepvirussen en het coronavirus op de loer liggen”, aldus Laumann. Isolatie helpt om infectie van anderen te voorkomen en de druk op de zorg te verminderen.

Overzicht nieuwe coronaregels

Kort samengevat luiden de nieuwe coronaregels als volgt:

  • Wie een positieve zelftest heeft, dient daarna een officiële sneltest of PCR-test te laten doen. Een PCR-test kan worden gedaan op een officiële testlocatie of bij een arts. Deze test is gratis. Een officiële sneltest op een ‘Bürgertestlocatie’ is ook mogelijk, maar is niet gratis.
  • Is de officiële test negatief? Dan hoeft de desbetreffende persoon niet in isolatie. Is de test positief? Dan dient deze persoon vijf dagen in isolatie te gaan. De testdag telt niet mee in de berekening van de isolatietijd: de eerste dag die na het testen in volledige isolatie wordt doorgebracht, geldt als dag één van vijf isolatiedagen.
  • Na vijf dagen eindigt de isolatie automatisch. ‘Freitesten’ is niet meer nodig.

Voor zorgmedewerkers blijft het tonen van een negatieve test na een besmetting verplicht. Pas daarna mogen zij weer aan het werk.

De nieuwe regels gelden ook voor isolatieperiodes die al voor 30 november zijn ingegaan.

X