Videobellen voor DigiD-activatie vanuit buitenland nu structureel mogelijk

Videobellen voor DigiD-activatie vanuit buitenland nu structureel mogelijk

Tot vorig jaar konden Nederlanders en EER-burgers die in het buitenland wonen hun DigiD alleen activeren bij een fysieke DigiD-balie van een beperkt aantal consulaten of ambassades. Omdat door de coronapandemie het reizen lastiger werd, ontstond in 2021 de behoefte voor een online mogelijkheid. Na een proef van ruim een half jaar biedt Nederland Wereldwijd het videobellen voor een DigiD-activatie nu sinds 14 maart 2022 structureel aan. Hiervan profiteren ook Nederlanders die in Duitsland wonen en Duitse grensarbeiders uit de Nederlands-Duitse grensregio.

Behoefte is groot

Nederlanders in het buitenland moeten vaak ver reizen naar een consulaat of ambassade – soms zelfs naar een ander land. De nieuwe manier van activeren lost dan ook een groot probleem op. Al bij het begin van de proef in mei 2021 werd duidelijk hoe groot de behoefte is: de eerste 138 videogesprekken waren al snel gereserveerd. Inmiddels voert Nederland Wereldwijd 1.000 gesprekken per maand. De capaciteit verdubbelt naar 2.000 gesprekken.

Identiteit controleren

Om de DigiD te kunnen activeren controleert een medewerker van Nederland Wereldwijd de identiteit van de aanvrager. Hij of zij stelt daarvoor een aantal controlevragen. De aanvrager moet in dat gesprek ook zijn of haar identiteitsbewijs laten zien. Tijdens de proef bleek dat een videogesprek een goed alternatief is voor een fysieke afspraak bij een DigiD-balie. De videogesprekken vinden ook in de avond plaats, zodat klanten over de hele wereld geholpen kunnen worden. Uiteindelijk zijn in 2021 ruim 6.000 klanten in het buitenland aan een DigiD geholpen.

X