Vier ‘grens’-hogescholen, één talentenprogramma

Vier ‘grens’-hogescholen, één talentenprogramma

Vier lectoraten van de hogescholen Fontys Venlo, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Saxion hebben dit voorjaar voor het eerst een gezamenlijk talentenprogramma georganiseerd, onder de naam ‘Crossing Borders Academy’, waarin studenten van iedere hogeschool in een meerdaags programma kennis hebben opgedaan over de verschillende aspecten die binnen de grensoverschrijdende samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied spelen. Vele thema’s passeerden de revue, waaronder business, arbeidsmarkt, ruimtelijke ordening en regionale ontwikkeling.

De aftrap vond plaats op woensdag 8 maart bij Zuyd Hogeschool in Sittard waar de groep van 15 studenten een programma volgde over thema’s als Europees burgerschap en Europese identiteit. Na de introductie door lector mr. dr. Eric van den Luytgaarden en een nadere toelichting op het thema van de dag door Menno de Bruin en Joost van den Akker, beiden docent en promovendus, konden de studenten zelf aan de slag met de vraag hoe een Europees burgerschap gerealiseerd kan worden.

HAN

De tweede bijeenkomst op 23 maart vond plaats op de campus van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). Deze dag stond in het teken van Sustainable Employability/Cross-border mobility en kansen in de Euregio waarover lector dr. Annet de Lange een lezing verzorgde. De studenten werden ondergedompeld in vraagstukken die met grensoverschrijdend werken te maken hebben.

Ruimtelijke ontwikkeling

Op vrijdag 7 april was de groep te gast bij de hogeschool Saxion in Deventer. Het thema grensoverschrijdende samenwerking bij ruimtelijke ontwikkelingen stond centraal. Lector dr. mr. John van den Hof gaf een lezing over de Nederlands-Duitse grens en de verschillende formele instrumenten voor ruimtelijke ontwikkeling. Yvonne Denissen, docent en promovenda, gaf een lezing over de officiële risico’s en de eventuele voordelen van het bouwen op de grens. Na de lunch gingen de studenten in twee groepen met elkaar in gesprek over het bouwen van een hogeschool op de grens. Zelfs de studenten zonder juridische achtergrond kwamen met creatieve ideeën en droegen zeer goede oplossingen aan.

Fontys Crossing Borders

Fontys Venlo was gastheer op de vierde dag van het programma op 8 mei. De studenten gingen dieper in op het thema grensoverschrijdende regionale ontwikkeling. Lector dr. Mariska van der Giessen verzorgde een introductie over samenwerking binnen en tussen Nederlands-Duitse euregio’s en grensoverschrijdende projecten. Daarna ging Vincent Pijnenburg, docent en promovendus, met de studenten in gesprek in de vorm van een informele ontwerpdialoog. Met stiften ging de groep aan de slag met het intekenen van nieuwe en innovatieve ideeën voor het grensland. Het euregionale perspectief leidde tot verrassende en out-of-the-box ideeën.

On tour door de euregio rijn-maas-noord

Als afsluiting van het programma bracht de studentengroep een bezoek aan verschillende plekken binnen het gebied van de euregio rijn-maas-noord. Tijdens de busexcursie op 23 mei woonden de studenten een lezing bij van één van de bestuursleden van de Duits-Nederlandse Business Club Maas Rhein, bezochten de studenten de 16e verdieping van de Innovatoren op het voormalige Floriadeterrein (2012, Venlo), wat een prachtig uitzicht over de euregio opleverde, werd een bezoek gebracht aan het secretariaat van de euregio rijn-maas-noord waar directeur Andy Dritty een lunchlezing verzorgde en werd tot slot de Duits-Nederlandse Businessclub van voetbalvereniging VVV bezocht in het voetbalstadion ‘De Koel’. Tussendoor maakte de groep twee tussenstops letterlijk op de grens bij de desolate Keulse Barrière in Venlo en bij het levendige winkelcentrum in Rothenbach. De dag werd afgesloten met de overhandiging van het ‘Crossing Borders Academy’ certificaat.

X