Kategorien Culture Education News

Vijf nieuwe INTERREG-projecten in de euregio rijn-maas-noord

De INTERREG-commissie van de euregio rijn-maas-noord heeft recent vijf nieuwe people-to-people-projecten goedgekeurd. In de komende periode bundelen kunstenaars uit het grensgebied hun krachten in het project ‚Borderland residences’, richten Nederlandse en Duitse vrijwilligers in Roermond een speeltuin opnieuw in zodat deze ook gebruikt kan worden door kinderen met een beperking, gaan acht kunstenaars in het nieuw te openen atelier in het Museum van Bommel van Dam in Venlo aan de slag met het thema meer groen in de stad en het dorp, organiseren de gemeenten Echt-Susteren en Selfkant op 9 april 2022 “t Passie verhoal‘ en willen gemeente Nettetal en gemeente Venlo samen een digitaal magazine uitgeven. Deze vijf nieuwe INTERREG-projecten hebben allemaal als doel om mensen uit het grensgebied dichter bij elkaar te brengen – vanwege de coronapandemie belangrijker dan ooit. 

Borderland residences

Uit een grensoverschrijdend symposium is een projectgroep ontstaan met vertegenwoordigers uit het museumlandschap aan beide zijden van de grens. De groep wil een INTERREG-project voor de euregio initiëren, onder de titel ‚Borderland residences‘. Tussen september en november 2021 zullen de woon- en werkplaatsen van een tiental kunststipendiumhouders met elkaar verbonden worden. Dit is van groot belang voor de kunstenaars, vooral nu tijdens de coronapandemie. Zij zullen eind augustus voor het eerst samenkomen tijdens een tweedaagse, deels openbare startmanifestatie. Tot november zullen er workshops van een volledige dag volgen. Samen zullen zij kunstinstellingen in de euregio bezoeken en discussies met deskundigen organiseren. Daarnaast zijn er aan het einde van de drie maanden solo- of kleine groepstentoonstellingen gepland, evenals een openbare slotmanifestatie. Een Nederlands-Duits curatorenduo zal het euregionale programma en de communicatie hieromtrent organiseren. Alle euregionale kunstenaars worden uitdrukkelijk uitgenodigd voor de rondetafelgesprekken met deskundigen, de openbare presentaties en de digitale opleidingsmogelijkheden. De samenwerking tussen het Kulturraum Niederrhein e.V. en het Museum van Bommel van Dam staat garant voor hoogwaardige en waardevolle projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Integratief spelen in Speeltuin Kitskensberg

15 procent van alle gezinnen heeft een kind met een beperking. Het doel van dit nieuwe INTERREG-project is de integratieve herinrichting van de speeltuin Kitskensberg in Roermond, die jaarlijks door 50.000 mensen wordt bezocht. Ongeveer 20.000 van hen komen uit Duitsland. Met de hulp van Nederlandse en Duitse vrijwilligers wordt de speeltuin verbouwd. Er zullen speciale speeltoestellen voor kinderen met een handicap worden aangeschaft en er zullen diverse speelactiviteiten aangeboden worden voor kinderen met allerlei beperkingen, zoals lichamelijk beperkte kinderen, blinde of slechtziende kinderen en kinderen met autisme. Tot nu toe is er in de euregio geen plek waar gezinnen met kinderen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Hoe meer alle kinderen worden samengebracht, hoe meer er een tolerante samenleving zal ontstaan waarin iedereen er mag zijn en mensen elkaar met respect behandelen.

Nieuwe uitzichten

Met het project ‘Nieuwe uitzichten’ nodigt Museum van Bommel van Dam in Venlo acht Nederlandse en Duitse kunstenaars en ontwerpers uit om een jaar lang te onderzoeken hoe we onze leefruimte op de lange termijn leefbaar en gezond kunnen houden. Elke kunstenaar zal zich richten op een specifieke plek in Venlo of Venray. Daar gaan de makers op zoek naar nieuwe manieren om groen in onze dorpen en steden te integreren en vooral ook naar manieren om bewoners daartoe te inspireren. Zij zullen telkens zes tot acht weken gebruik maken van een atelier in het Museum van Bommel van Dam. Dit bevindt zich op de bovenste verdieping van het volledig gerenoveerde gebouw, dat in juli 2021 zal worden geopend. De museumstudio is open voor het publiek en is daarom geschikt voor het voeren van een gesprek, het organiseren van vergaderingen en het maken van kleine presentaties. Dit INTERREG-project combineert twee initiatieven: ondersteuning van kunstenaars, en behoud en creatie van groen in de stedelijke omgeving.

’t Passie Verhaol 9 april 2022

Stichting Tiba Nieuwstad organiseert samen met gemeente Echt-Susteren en Heimatvereinigung Selfkant op 9 april 2022 “t Passie verhaol‘: een eigentijdse dialectversie rond het bekende lijdensverhaal. Het doel is het positieve gevoel van saamhorigheid in de euregio te benadrukken. Onderdeel van dit project is ten eerst het PASSIE-koor: tachtig zangers uit Nederland, Duitsland en België die samen muziek zullen maken. Daarnaast zullen vormselkandidaten uit de drie landen tijdens de PASSIE-dienst de gezegende kaarsen uit de regionale kerken en kapellen dragen. Drie vertellers, elk in hun eigen streekdialect (Midden-Limburg, Selfkant, Maaseik), zullen het verhaal aan het publiek voordragen. Bovendien zullen er schutters en figuranten meedoen. De schutters zijn allemaal lid van de schuttersverenigingen van Nieuwstadt, Havert en Kinrooi. Het bijzondere aan dit INTERREG-project is dat een groot aantal Nederlandse en Duitse burgers uit de aan elkaar grenzende gemeenten Echt-Susteren en Selfkant via hun verenigingen samenwerkt, waardoor de mensen nog dichter bij elkaar worden gebracht.

Digitaal magazine: EuregioVanbinnen

De gemeente Nettetal en de gemeente Venlo willen een wekelijks tweetalig digitaal magazine uitgeven met een grensoverschrijdende redactie en onderwerpen uit beide landen. Het tijdschrift heet ‚EuregioVanbinnen / EuregioVondrinnen‘ en zal berichten over toerisme, cultuur, geschiedenis, bezienswaardigheden, gastronomie, fietstochten en evenementen. De economie vormt ook een belangrijk onderwerp; door bedrijven voor te stellen wil het blad verbindingen leggen tussen Venlo en Nettetal en samenwerking bevorderen. Er zullen ook berichten over de politiek, het verenigingsleven en het sociale leven verschijnen, net als informatie voor de burgers en uit de twee gemeentehuizen. De look en feel van het tijdschrift moeten uniform zijn, maar wel aangepast aan de regio. Dit INTERREG-project zal op 1 juni 2021 van start gaan en tot 30 juni 2022 duren. Dit jaar moeten niet alleen de organisatorische grondslagen worden gelegd, maar moet het product ook zo spoedig mogelijk redactioneel worden gelanceerd. Tijdens het projectjaar moeten communicatie en marketing bijdragen aan het bestaan van het magazine op de lange termijn.