Voorlopig geen intercity tussen Amsterdam en Aken

Voorlopig geen intercity tussen Amsterdam en Aken

Wie met smart zat te wachten op de intercityverbinding tussen Amsterdam en Aken, moet nog even geduld hebben. Die verbinding komt er de komende tijd namelijk niet. Dat schrijft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen aan de gemeenteraad.

Er is een exploitatietekort van 10 miljoen euro en daarom zou de verbinding te duur worden. Daarnaast zou de NS tot 2028 geen treinen ter beschikking hebben. Het bedrijf wil daarom pas in 2031 overwegen of een intercity tussen beide steden rendabel kan rijden. Dat zeggen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

Betere verbinding tussen Maastricht, Heerlen en Aken

Dat er nu voorlopig toch geen intercity tussen Amsterdam en Aken gaat rijden, is een teleurstelling voor de betrokken partijen. In november 2019 nam de Tweede Kamer namelijk bijna unaniem een motie van het CDA en de SP aan om in de nieuwe concessie met de NS te regelen dat er vanaf 2025 een intercity naar Aken gaat rijden. Minister Van Nieuwenhuizen wilde toen echter ook nog niets beloven. Zij ziet meer in een betere verbinding tussen Maastricht, Heerlen en Aken. Daar rijdt nu één keer per uur een trein; Van Nieuwenhuizen ziet daar graag twee treinen per uur. Deze verdubbeling moet dan uitwijzen of er belangstelling is voor de verbinding met Aken.

Volgens burgemeester Cox is het nu van het grootste belang dat de intercity tussen Amsterdam en Aken in ieder geval opgenomen wordt in de nieuwe NS-concessie. Die loopt van 2025 tot 2035. Een losse concessie, zoals ook voor de intercity Eindhoven-Venlo-Düsseldorf, zou ook een mogelijkheid zijn.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X