VPRO lanceert podcastserie over invloed Merkel op jonge generatie Duitsers

VPRO lanceert podcastserie over invloed Merkel op jonge generatie Duitsers
Sophie Derkzen tijdens het maken van de podcast 'Generatie Merkel'. (c) VPRO

De Duitse verkiezingen naderen met rasse schreden. Op zondag 26 september kiezen de Duitsers een nieuw parlement – en een nieuwe bondskanselier, want Angela Merkel heeft zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld. Na 16 jaar bondskanselierschap komt hiermee een tijdperk ten einde. Sophie Derkzen, presentator van Bureau Buitenland (VPRO), onderzoekt in de nieuwe VPRO-podcastserie ‘Generatie Merkel’ hoe jonge Duitsers aankijken tegen Merkel, haar politieke nalatenschap en de toekomst van Duitsland.

De podcastserie bevat zes afleveringen en is gisteren van start gegaan. Derkzen en haar collega Edwin Koopman onderzoeken in de verschillende podcastafleveringen hoe Duitsland ervoor staat op het gebied van economie, migratie, emancipatie en klimaat. Ook komen verschillende sleutelmomenten aan bod, zoals de vluchtelingencrisis in 2015. Daarnaast gaan Derkzen en Koopman in gesprek met Duitse jongeren om uit te vinden wat ze belangrijk vinden, waar ze behoefte aan hebben en waar de nieuwe bondskanselier volgens hen mee aan de slag moet gaan. Ook Duitslandkenners komen aan het woord.

De eerste drie afleveringen staan al online en zijn hier te beluisteren. In dit interview vertelt Derkzen meer over de podcast, het ontstaansproces en de achtergronden ervan en waarom Nederlanders naar de podcast zouden moeten luisteren.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X