Waterschap Rijn en IJssel sluit zich aan bij EUREGIO

Waterschap Rijn en IJssel sluit zich aan bij EUREGIO
De rivier de IJssel bij hoog water (c) Apdency on Wikipedia

De Gelderlander laat weten dat het Waterschap Rijn en IJssel zich vanaf 2016 aansluit bij de EUREGIO (Gronau/Enschede). Hiermee verwacht dijkgraaf Hein Pieper sneller en gemakkelijker met Duitse partijen te kunnen overleggen om maatregelen te treffen die de waterveiligheid vergroten. De EUREGIO gaat zich in de toekomst intensiever bezighouden met kwesties rond water.

Het waterschap Rijn en IJssel is de waterbeheerder in het oosten van Gelderland, het zuidelijk deel van Overijssel en Zuidoost Veluwe, in totaal een gebied van 200.000 hectare. Het waterschap zorgt voor de waterveiligheid, beschermt het gebied tegen wateroverlast en droogte en zorgt voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Volgens Hein Pieper van het waterschap is overleg met Duitse waterschappen lastig omdat die klein zijn. „20 Duitse waterschappen hebben bij elkaar een werkgebied dat nog niet een derde van het werkgebied van Rijn en IJssel bedraagt. Door aansluiting bij Euregio krijgen we betere ingangen en wordt het waterschap beter zichtbaar in het Duitse netwerk,”, aldus Pieper tegen De Gelderlander.

Waterberging
Om de waterveiligheid te verbeteren kan Duitsland volgens Pieper veel doen aan het beter vasthouden van het water in de vorm van extra waterberging, zodat er minder water naar Nederland stroomt.

Samenwerking op het gebied van water
Bij EUREGIO zijn 25 Nederlandse en 104 Duitse gemeenten aangesloten. Aan Duitse kant strekt de regio zich uit over delen van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en aan Nederlandse zijde horen delen van de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe. In het gebied wonen bijna 3,4 miljoen mensen. Het samenwerkingsverband probeert op terreinen als arbeidsmarkt, vervoer, zorg en onderwijs de (gemeente- en lands-)grenzen te slechten. De bedoeling is dat het onderwerp water aan dat lijstje wordt toegevoegd.

X