Waterstofsamenwerking: Nederlands en Duits bedrijf starten joint venture

Waterstofsamenwerking: Nederlands en Duits bedrijf starten joint venture

Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak en het Duitse waterstofbedrijf Hydrogenious slaan de handen ineen en starten gezamenlijk een joint venture in opslag, transport en levering van waterstof. Onder de naam LOHC Logistix willen zij in Rotterdam een fabriek bouwen, waar met behulp van LOHC-techniek 1,5 ton waterstof per dag verwerkt moet gaan worden.

Welk bedrag beide bedrijven precies gaan investeren in het nieuwe project is nog niet bekend. Wel maakte Vopak eerder al bekend tot 2030 een miljard euro te willen investeren in duurzame energie. Daarnaast hebben de twee bedrijven zich al financieel aan het project gecommitteerd.

LOHC-techniek

Bij de LOHC-techniek waar LOHC Logistix gebruik van gaat maken, wordt waterstof chemisch gebonden aan een waterstofdrager; in dit geval benzyltolueen. Door waterstof met een waterstofdrager te verbinden, is de stof gemakkelijker op te slaan en te vervoeren. Zonder waterstofdrager moet waterstof namelijk in extreem sterke drukbestendige tanks worden opgeslagen en bij een temperatuur van -253 graden Celsius worden vervoerd. In de toekomstige fabriek in Rotterdam wordt de waterstof vervolgens weer van de benzyltolueen gescheiden.

X