Werken in Duitsland: persoonlijk advies weer mogelijk

Werken in Duitsland: persoonlijk advies weer mogelijk

Wie zijn of haar loopbaan een andere wending wil geven, vindt in Duitsland wellicht meer kansen dan in Nederland. De ‘Service Grensoverschrijdende Arbeid’ (SGA) in Venlo (Prinsessesingel 10) helpt werkzoekenden en werkgevers in de grensstreek om elkaar te vinden. Sinds kort zijn ook persoonlijke afspraken weer mogelijk.

Op maandag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur zijn de medewerkers van de SGA aanwezig bij UWV.

Nederlands-Duitse samenwerking voor werkzoekenden en werkgevers

Het bijzondere is dat Nederlandse en Duitse adviseurs hier samenwerken. Naast arbeidsbemiddeling is voorlichting over belastingen, sociale zekerheid en grensoverschrijdende arbeid een essentieel onderdeel van de dienstverlening van de SGA in het Nederlands-Duitse grensgebied. Werkgevers krijgen advies over de beoordeling van diploma’s, het opstellen van vacatureteksten en de registratie van vacatures in het Nederlandse en Duitse systeem. Er wordt ook hulp geboden bij het vinden van geschikte kandidaten voor de gepubliceerde vacatures. Werkzoekenden kunnen hun sollicitatieprofiel zowel in de Nederlandse als in de Duitse vacaturebank invoeren, hulp krijgen bij het schrijven van sollicitatiebrieven en deelnemen aan een sollicitatietraining. Tevens wordt advisering over de erkenning van diploma’s en andere beroepskwalificaties die vereist zijn voor grensoverschrijdend werk geboden.

Goede kansen voor vakmensen

De kans op een baan in het buurland is met name voor vakmensen zeer groot: “Er zijn op dit moment heel weinig hoger opgeleide werklozen in Duitsland, dus veel werkgevers zijn wanhopig op zoek naar personeel. Ook ambachtslieden (zogeheten Handwerker) hebben goede kansen”, legt SGA-medewerker Diana Antwerpes uit. Zij roept werkzoekenden op om bij de SGA langs te komen: “Voel je vrij om langs te komen. We zullen kijken welke banen bij je passen.”

Naar voorbeeld van SGA in Kerkrade 

Partners in deze euregionale samenwerking zijn naast de euregio rijn-maas-noord en haar GrensInfoPunt de Arbeitsagenturen in Mönchengladbach en Krefeld, het Jobcenter Kreis Viersen, UWV Noord- en Midden-Limburg en de Arbeidsmarktregio Noord-Limburg. Het voorbeeld voor de in Venlo gevestigde ‘Service Grenzüberschreitende Arbeit’ is de SGA in Kerkrade, die in 2016 van start is gegaan.

Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling
Grensarbeid Venlo
Prinsessesingel 10 5911 HT Venlo
+31 (0)77 356 7670
venlo@grenzarbeit.eu

X