Werknemers lokken en binden in de grensregio

Werknemers lokken en binden in de grensregio
Foto: Alevtina Dimintienko

Het aantal vacatures zal in de toekomst zowel in Nederland als Duitsland alleen maar toenemen. Door deze krapte krijgen werknemers een steeds sterkere positie. Werkgevers zullen alles uit de kast moeten halen om aan beide zijden van de grens werknemers te lokken en te binden. Dit was de conclusie van de vierde euregionale masterclass bij Fontys Venlo, met als thema de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. De organisatie was in handen van Fontys Crossing Borders en de Business Club Maas Rhein.

De stoelen in de lounge van Fontys Venlo waren tot op de laatste plaats bezet. Een masterclass over de arbeidsmarkt is duidelijk een thema dat veel mensen aanspreekt. Studenten en vertegenwoordigers van de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties vormden een mooie mix en lieten zich bijpraten over de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt aan beide zijden van de grens.

Passion & purpose

De arbeidsmarkt is op dit moment erg uitdagend, vertelt Joris van den Beuken van het werving- en selectiebureau Personato in Venray. “Er zijn maar liefst vier generaties aan het werk en hun drijfveren verschillen enorm. Jongeren gaan steeds meer voor passion & purpose. Daarom is de profilering van een organisatie zo belangrijk. Je moet voor ogen hebben waarom mensen bij je willen werken. De studenten zou ik willen meegeven: “Ga op zoek naar een organisatie die bij je past en waar je de ruimte krijgt je te ontwikkelen. En dat zijn zeker niet altijd de multinationals!”

Het belang van softskills

Frau Ulrike Gewehr runt vanuit Mönchengladbach In Time. Bemiddelen en detacheren is voor haar dagelijkse kost en zij kan de studenten dan ook goed adviseren. “Het begint er natuurlijk mee dat je gevonden wordt. Zorg dat je zichtbaar bent via LinkedIn en Xing. Hoe beter je profiel, hoe sneller en beter je opvalt.” Verder benadrukt ze het belang van softskills: “Je kunt professioneel nog zo goed zijn, het is nóg belangrijker dat je qua persoonlijkheid aansluit bij een bedrijf. Bedenk hoe je zelf behandeld wilt worden en vertaal dat dan naar de werkgever die tegenover je zit.”

Grote kansen voor de grensregio

Vincent Pijnenburg van Fontys Crossing Borders laat tot slot het belang van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt zien: “Als je alleen binnen de landsgrenzen zoekt, dan staat bijvoorbeeld Noord-Limburg er helemaal niet zo goed op. Maar als je de grensbarrières wegneemt, dan ontstaan er juist grote kansen voor de grensregio. Daar zit een enorm potentieel en is veel te winnen. Het is dan ook belangrijk om young professionals op te leiden die aan beide zijden van de grens kunnen werken.”

X