Winnaars van euregionale Scholenwedstrijd bekendgemaakt

Winnaars van euregionale Scholenwedstrijd bekendgemaakt
Alle winnaars bij elkaar. (c) Axel Breuer

“Jullie zijn duidelijk enthousiast over jullie buurland”, aldus minister van Europese Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Stephan Holthoff-Pförtner, op 19 december op het podium van de Kleefse Stadthalle. “Het is fantastisch dat jullie over de grenzen heen vriendschappen sluiten.” In het publiek: ruim 500 Nederlandse en Duitse jongeren van 26 middelbare scholen, die aan de scholenwedstrijd Ken je buren deelgenomen hebben. De Euregio Rijn-Waal heeft hen in opdracht van Provincie Gelderland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen gevraagd om hun ervaringen met de taal en cultuur van het buurland op een creatieve manier tot uitdrukking te brengen. In de klaslokalen werd geknutseld en getekend, gefotografeerd en gefilmd. Daar zijn 44 inzendingen uitgekomen – tien daarvan vielen eergisteren in de prijzen.

Twee leerlingen uit Krefeld winnen de tweede prijs. Ze filmden een fictief verhaal dat zich in Venlo afspeelt. (c) Axel Breuer

De jury, bestaande uit negen personen, had het niet gemakkelijk. Twee dagen hadden de journalisten, bloggers, ondernemers en leraren nodig om alle inzendingen te beoordelen. Naast de inhoudelijke kwaliteit werd er ook op creativiteit en originaliteit gelet. “Bij het beoordelen van de inzendingen waren we kritisch, maar hebben we ook veel plezier gehad”, vertelt jurylid en Euregio-ambassadrice Regina Schneider. “De scholieren hebben met hun projecten laten zien dat ze veel interesse voor het buurland hebben.” Die indruk kregen ook de eregasten die op uitnodiging van de Euregio Rijn-Waal aanwezig waren – onder andere afgevaardigde van het parlement van Noordrijn-Westfalen, Günther Bergmann, en afgevaardigden van de Duitse Bondsdag, Barbara Hendricks en Stefan Rouenhoff.

Ontbijtprogramma en valse vrienden

Een talkshow met reclame tussendoor, een documentaire over Nederlandse eetgewoonten of een satire over de les Duits: veel filminzendingen sleepten een prijs in de wacht. De eerste prijs in de leeftijdscategorie ‘t/m klas 2’ ontving de Joseph Beuys Gesamtschule uit Kleef. De scholieren hadden een Nederlandse uitzending van een ontbijtprogramma gemaakt – met tips voor uitstapjes en een weerbericht. In de leeftijdscategorie ‘vanaf klas 3’ ging de eerste prijs naar de Europaschule Rheinberg en de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. De leerlingen van de partnerscholen hadden samen verschillende situaties gefilmd waarin valse vrienden (woorden die in beide talen erg op elkaar lijken, maar een andere betekenis hebben) tot misverstanden leiden.

Prijzengeld voor de hele klas

De band Lennaert & de Bonski’s stelt de talenkennis en zangkunsten van de leerlingen op de proef. (c) Axel Breuer

De scholieren die een eerste prijs gewonnen hadden, kregen cheques van 750 euro uitgereikt. De winnaars van een tweede of derde prijs ontvingen 500 en 250 euro. Bovendien waren er drie extra prijzen van 200 euro. Net als de wedstrijd was ook de prijsuitreiking tweetalig. “Wij willen dat Nederlanders en Duitsers vandaag met elkaar in gesprek raken”, legde Ulrich Francken, burgemeester van Weeze en voorzitter van de Euregio, daarom direct bij aanvang van de prijsuitreiking uit. Ook het optreden van Lennaert & de Bonski’s droeg hieraan bij. De Belgische band maakt muziek voor mensen die Nederlands leren, maar nam speciaal voor de finale van de Scholenwedstrijd ook een Duitstalig nummer in hun set op. Het publiek fungeerde hierbij als koor. In een muziekquiz werd bovendien de talenkennis van de scholieren op de proef gesteld.

Overzicht van de winnaars

Categorie ‘t/m klas 2‘

1e plaats: Joseph Beuys Gesamtschule uit Kleve

2e plaats: Herta-Lebenstein-Realschule uit Stadtlohn

3e plaats: Städtische Gesamtschule Emmerich en Pax Christi College uit Druten

 

Categorie vanaf klas 3‘

1e plaats: Europaschule Rheinberg en Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud

2e plaats: Gymnasium am Moltkeplatz uit Krefeld

3e plaats: Joseph Beuys Gesamtschule uit Kleve

 

Extra prijzen

Euregio Realschule uit Kranenburg

Elzendaalcollege uit Gennep

Gymnasium Thomaeum uit Kempen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X