Bij een recente inspectie is een Euraziatische otter gespot. Het dier passeerde één van de cameravallen die waren opgezet in het kader van het INTERREG-project “Groen-Blauwe Rijn-Alliantie”. De otter is in de Duitse regio Niederrhein eigenlijk al sinds de jaren zestig uitgeroeid.

Nu is er dus toch een otter gespot bij Emmerich: drie foto’s en een korte video voordat de otter weer in het water verdween. Waar deze otter precies vandaan komt, kan nog niet gezegd worden. Het is mogelijk dat dit het vrouwtje was dat een paar weken eerder aan de Nederlandse kant van de grens werd vrijgelaten in het kader van een ander project. Het is onbekend of dit dier nog steeds in de buurt is.

Toevallige opname

De otter werd op 4 november gefilmd door de cameraval. Omdat de batterijen en geheugenkaarten meestal pas na enkele weken moeten worden gecontroleerd, is de opname nu pas aan het licht gekomen. Deze werd toevallig tussen 40.000 opnames gevonden.

Verbeterde leefomstandigheden

Met het Duits-Nederlandse project “Groen-Blauwe Rijn-Alliantie” probeert het natuurbeschermingscentrum Kleve, samen met andere instellingen in Duitsland en Nederland, o.a. de levensomstandigheden voor de otter te verbeteren. Zo ontstaat er weer een thuis voor het dier.

In Noordrijn-Westfalen werd de otter tot enkele jaren geleden als uitgestorven beschouwd. In de tussentijd zijn echter wel een aantal keren individuele dieren gespot. De Naturschutzbund Deutschland schat het totale aantal in Noordrijn-Westfalen op tientallen exemplaren.

X