Zomervakantieplannen Duitsers in 2022: meer Europese reizen, maar ook nog veel zwevende boekers

Zomervakantieplannen Duitsers in 2022: meer Europese reizen, maar ook nog veel zwevende boekers
Een geliefde vakantiebestemming onder Duitsers: Texel

De virusangst heeft plaatsgemaakt voor vakantiehonger: dat blijkt uit de nieuwste meting van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Er heerst echter nog wel de nodige onzekerheid over de bestemming: met name in Duitsland zijn, net als tijdens de vorige vakantiemonitor, nog veel ‘zwevende boekers’ te vinden. Uit de monitor blijkt dat 30 procent van de ondervraagde Duitsers nog moet boeken en dat ruim 60 procent hiervan zich aan het oriënteren is.

“Hier liggen dus nog veel kansen voor ondernemers”, aldus Jos Vranken, directeur van NBTC. “We hebben in de afgelopen periode gemerkt dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsvoorwaarden. Dus we raden ondernemers van logiesaccommodaties aan om hierop in te spelen, zodat de nog lege plekken opgevuld worden voor dit jaar.” Ondanks de twijfel neemt onder Duitsers de behoefte aan vakantie in het buitenland toe en neemt de behoefte aan vakantie in eigen land af. In Nederland is een omgekeerde ontwikkeling zichtbaar: in juli 2022 wil 43 procent van de Nederlanders in Nederland blijven (tegenover 41 procent in juni 2021) en wil 45 procent op vakantie naar het buitenland (tegenover 46 procent in juni 2021).

Duitse toerist terug in Nederland

Dat Duitsers graag weer in andere Europese landen vakantie vieren, is ook in Nederland zichtbaar. Vooral in de van oorsprong onder Duitsers geliefde vakantieregio’s, zoals de kust van Noord-Holland, Zeeland, Texel of Ameland, zijn ze weer volop aanwezig. Zo’n 40 procent van de toeristen op Texel komt op dit moment uit Duitsland. Wie nog een last minute aan de Nederlandse kust wil boeken, moet snel zijn. Op Texel is momenteel zo’n 75 procent van de accomodaties bezet, maar dat percentage neemt in rap tempo toe. Ameland is al bijna volgeboekt.

Onzekere factoren

Ondanks het feit dat er weer meer vakanties worden geboekt, zowel in binnen- als buitenland, zijn er nog steeds veel onzekerheden. Waar de afgelopen twee jaar vooral corona een onzekere factor bij het boeken van een vakantie was, volgen de onzekerheden elkaar nu snel op. Uiteraard speelt corona nog steeds een rol, maar wel in mindere mate dan in voorgaande jaren. Andere zaken die een rol spelen, zijn de oorlog in Oekraïne en de toenemende inflatie. Ook de drukte op de luchthavens speelt een belangrijke rol. De helft van de Nederlanders geeft aan door de drukte op Schiphol naar alternatieve reisopties te kijken.

Een samenvatting van de Internationale Vakantiemonitor van juli 2022 is hier te vinden.

X