Op 5 februari jl. hebben de leden van de INTERREG-commissie van de euregio rijn-maas-noord in hun eerste vergadering van 2020 acht grensoverschrijdende projecten uit de categorie “People-To-People” goedgekeurd. Dit zijn projecten om mensen uit Nederland en Duitsland dichter bij elkaar te brengen door sociale, culturele en sportieve activiteiten.
Vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt in totaal een bedrag van € 161.721,- aan Europese subsidies voor deze projecten beschikbaar gesteld in de regio’s Niederrhein en Noord- en Midden-Limburg.
Het gaat om de volgende projecten:
- Op 12 september vindt het Euregionaal Schuttersfeest plaats, dat burgers en verenigingen uit Brüggen en Beesel op de grenslocatie De Witte Stein samen vieren. Er is een optocht, koningsschieten en een muziekfeest met onder meer Die Powerhosen. Zo’n tien schuttersverenigingen uit Nederland en tien ‘Schützenvereine’ uit Duitsland doen mee. Schutterij Sint Barbara Reuver is de kartrekker van dit project.
- Het muziekfestival Grenzenlo(o)s wordt georganiseerd door Harmonie Concordia Melick, Instrumentalverein Karken 1910 e.V. en Koninklijke Harmonie Wilhelmina Posterholt. Muziekverenigingen uit Nederland en Duitsland gaan samen de vrijheid vieren in het kader van 75 jaar bevrijding. Een groep van ruim 250 muzikanten wil mensen uit beide landen verbinden door muziek.
- Er zal een internationaal verbroederingstreffen plaatsvinden, dat wordt georganiseerd door Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan uit Venray en de St. Petrus- und Paulus-Pfarrbruderschaft Mönchengladbach-Lürrip. Schutterijen gaan op 29 maart in het centrum van Venray 75 jaar bevrijding vieren. Het project is ook bedoeld om de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse schutterijen duurzaam te versterken en om meer jeugd bij schutterijen te betrekken.
- De stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen organiseert in samenwerking met de gemeente Sittard, de gemeente Selfkant en de provincie Limburg een Euregionaal Wielerweekend. Naast een drielandenroute voor volwassenen zijn er op het Tom Dumoulin Bike Park jeugdwedstrijden, waaraan 400 kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Duitsland en Nederland deelnemen.
- De studie ‚Mind the Digital Gap‘ gaat de digitaliseringsgraad van MKB-bedrijven in het Duits-Nederlandse grensgebied in kaart brengen in de regio Venlo en de Kreis Viersen. Dat gebeurt door een enquête bij bedrijven in de grensregio. Hierbij worden overeenkomsten en verschillen over digitalisering gemeten, om zo aanbevelingen te doen voor verbeteringen op het gebied van databeveiliging en privacy.
- In het kader van 75 jaar bevrijding van Nederland wordt een grensoverschrijdend doeboek gepresenteerd. Het boek Vrijheid is een initiatief van de Stichting Vredeseducatie en 15 gemeenten in Nederland en Duitsland en het Jongerenontmoetingscentrum Ysselsteyn. Het bevat feitelijke verhalen uit de periode 1940-1944 uit de deelnemende gemeenten. Het wordt speciaal geschreven voor scholieren van 10-14 jaar, in een oplage van 40.000 exemplaren in het Duits en Nederlands.
- Er zal een grensoverschrijdend ruiternetwerk gerealiseerd worden in het Grenspark Maas-Schwalm-Nette. Aan beide kanten van de grens zijn verschillende regels en sluiten ruiterroutes niet op elkaar aan. Ook wordt paard gereden op plekken waar dat ongewenst is. Door communicatie van de regels en gebruiksmogelijkheden worden kansen voor horeca, pleisterplaatsen en maneges gecreëerd en overlast verminderd.
- Het project VenloFietst tussen Venlo en Straelen moet niet alleen de samenwerking tussen beide landen bevorderen, maar ook het gebruik van grensoverschrijdende fietsknooppuntroutes stimuleren, zowel recreatief als sportief. Ook staat een telersroute gepland, waarbij fietsers kunnen gaan kijken bij tuinbouwbedrijven. Zo kan er kennisoverdracht over foodindustrie- en innovatie plaatsvinden.
Het INTERREG V A kaderproject „People-To-People“
Bovenstaande projecten maken deel uit van het kaderproject “People-To-People” van de euregio rijn-maas-noord, waarmee grensoverschrijdende projecten op een eenvoudige en snelle manier kunnen worden ondersteund. De subsidiemiddelen uit het EFRO gaan direct naar verenigingen, overheden en bedrijven die grensoverschrijdende projecten uitvoeren, waarvan de burgers in het grensgebied profiteren.