Citymarketeers willen grensoverschrijdend samenwerken

Citymarketeers willen grensoverschrijdend samenwerken
Deelnemers van het barcamp citymarketing. Foto: EUREGIO.

Grensoverschrijdende samenwerking langs de Nederlands-Duitse grens is op veel thema´s in volle gang. Op het gebied van citymarketing was dit nog niet het geval, bleek gisteren tijdens de eerste grensoverschrijdende bijeenkomst over dit thema in Gronau (D).  De 40 Nederlandse en Duitse citymarketeers die vorig jaar in het EUREGIO-gebied werden ondervraagd over hun grensoverschrijdende ambities, waren er duidelijk over: ze hadden behoefte aan het uitwisselen van Nederlands-Duitse kennis en ervaringen. De EUREGIO organiseerde daarom een eerste workshop voor kennisuitwisseling, inspiratie en de uitwerking van samenwerkingsmogelijkheden. De inhoud bepaalden de deelnemers zelf.

Blik verruimen

Kristine Honig, werkzaam bij het toeristische adviesbureau Tourismuszukunft en zeer ervaren op het gebied van digitale media en toerismemarketing, leidde de dag in goede banen. Inspiratie deden de deelnemers op tijdens de speech van de Deens-Nederlandse Martin Boisen, zelfstandig adviseur op het gebied van placebranding. In zijn voordracht moedigde hij de deelnemers aan om hun blik te verruimen, vooral richting andere Europese landen. “Door je als citymarketeer te concentreren op je kerntaken, kun je de eigen stad en organisatie beter op de kaart zetten”, zo luidde zijn advies. Als stad maak je deel uit van een regio, de regio maakt weer deel uit van een provincie, de provincie van een land, enz. Allemaal organisatorische grenzen. Hoe ziet de bezoeker dat en welke namen van steden, regio´s zijn bekend en hebben ze een beeld bij.

Resultaten

Tijdens de zelf gekozen thema sessies gaven de marketeers elkaar onderling advies, over bijvoorbeeld het promoten van evenementen en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Wat onder andere naar voren kwam was het ontbreken van statistische gegevens over de bezoekers uit het buurland en contacten met vergelijkbare steden vlak over de grens. Ook het gebrek aan informatie over evenementen en koopzondagen in het buurland werd als een gemis ervaren. Op basis van de verschillende sessies werden al eerste samenwerkingsmogelijkheden geopperd. De deelnemers hadden behoefte aan een online netwerkplatform waarop verder kennis, ervaringen en samenwerkingsmogelijkheden kunnen worden uitgewisseld. Concreet wilden ook steden met een vergelijkbare stad in het buurland gaan samenwerken door o.a. bij elkaar in de keuken te kijken, excursies naar ´Best Practice`, promotie van elkaars steden op evenementen in elkaars stad. Tevens deden de deelnemers het verzoek aan de EUREGIO deze bijeenkomst niet bij een eerste keer te laten, maar jaarlijks te herhalen met een specifiek thema..

Meer netwerkbijeenkomsten gepland

De organisatie van de workshop was in handen van het INTERREG V A project ‚Grenzeloze Toeristische Innovatie (GTI)‘. “Voor het GTI-project levert deze reeks bijeenkomsten een belangrijke bijdrage aan het bij elkaar brengen van verschillende partners en het onderkennen en verbinden van gezamenlijke belangen. We stellen hier ook financiële middelen uit het INTERREG budget voor beschikbaar. Tijdens volgende bijeenkomsten zal de nadruk ook op andere sectoren en thema´s  liggen, zoals dagattracties en musea”, aldus projectleider Heike Rieger.

X