Achterhoek en Twente gaan samenwerken richting Duitsland

Achterhoek en Twente gaan samenwerken richting Duitsland

De regio’s Twente en de Achterhoek trekken samen op richting Duitsland. De beide regio’s hopen gezamenlijk meer Europees subsidiegeld binnen te halen voor grensoverschrijdende projecten. Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, maakt zich hard om belemmeringen in de grensregio weg te halen.

Bengevoord is voorzitter van de Achterhoekse grenscommissie. Door een eenheid te vormen met Twente hoopt de Achterhoek vanaf 2020 meer Interreggelden binnen te slepen. Tot nu toe is de regio Twente hier beter in geslaagd dan de Achterhoek. Door samen een grote oostelijke grensregio te vormen, denken de regio’s meer Brussels geld op te strijken. Dit vertelt burgemeester Bengevoord aan de Gelderlander.

Bengevoord wil meteen de gelegenheid aangrijpen om van beide gebieden een ‘experimenteerregio’ te maken, waarbij de grens wordt weggedacht. “En waar onder meer diploma’s aan beide zijden van de grens gelden”, aldus Bengevoord.

Momenteel wordt er met Interreggelden een grensoverschrijdende buslijn opgezet tussen Aalten en Bocholt. Deze moet het voor Achterhoekse studenten gemakkelijker maken om naar de Hochschule in Bocholt te gaan. Bengevoord: “Toen ik op de middelbare school zat in Winterswijk wisten we nog niet eens van het bestaan van een hogeschool vlak over de grens. Maar nu nog is het te weinig bekend: er zitten slechts twee Achterhoekse studenten op. Daar is veel meer mogelijk.”

Lees het hele artikel bij De Gelderlander.

X