Amsterdamse scholieren winnen Duitse Hiphop-Battle

Amsterdamse scholieren winnen Duitse Hiphop-Battle
De Hiphop-Battle. (c) Lynn Stroo

De Black Stars van het lr. Lely Lyceum in Amsterdam hebben donderdag de finale van de Duitse Hiphop-Battle gewonnen. De educatieve Rap-wedstrijd is georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Scholieren van acht scholen uit het hele land stonden met hun zelfgeschreven Duitse hiphop-nummer op het podium van The Jungle in Amsterdam.

“De Black Stars scoorden met hun nummer ‘Respekt muss sein’ goed op alle punten. Ze vulden elkaar perfect aan en hielpen elkaar echt als team”, vond de jury.

Volgens docenten van de deelnemende scholen is de Hiphop-battle een creatieve formule om scholieren op een laagdrempelige manier enthousiast te maken voor de Duitse taal. Het project sluit aan bij vernieuwende ideeën over taalonderwijs.

“Scholieren maakten een ontwikkeling door”

Abdelilah Fakir van het lr. Lely Lyceum zag zijn klas tijdens het project een ontwikkeling doormaken: “Aan het begin vonden de leerlingen het maar niks, Duitse muziek, maar gaandeweg werden ze steeds positiever, en wilden ze ook graag winnen met hun zelfgeschreven rap.”

Na een kennismaking met de Duitse hiphopcultuur in de vorm van lesmateriaal, schreven leerlingen uit 3 en 4 VMBO en 3 HAVO tijdens hun lessen Duits een eigen rap in het Duits met als thema ‘Respekt’. Na een interne competitie vaardigde elke school de beste rapgroep af naar de Hiphop-Battle. Daar werkten de leerlingen donderdag onder leiding van de Duitse hiphop-docenten van X-Vision Ruhr uit Bochum in workshops verder aan hun teksten en performance.

(c) Kim Krijnen

Allerlei taalvaardigheden getraind

Tijdens het hele project trainden de scholieren allerlei taalvaardigheden: luisteren, begrijpend lezen, schrijven en spreken. “Bovendien werden de leerlingen aangespoord om hun eigen gevoelens en gedachten over respect – of het gebrek daaraan – te uiten,” zegt Trixie Hölsgens, onderwijsmedewerker bij het DIA. In het voorbereidende lesmateriaal heeft het DIA raps van bekende Duitse artiesten uitgezocht, die gaan over discriminatie, racisme, pesten, groepsdruk, zelfrespect en respect voor je familie.

Na de workshops stonden de leerlingen met hun eigen act op het podium. Het winnende groepje Black Stars won een reis naar Movie Park Germany in Bottrop inclusief overnachting.

 

X