Annalena Baerbock op bezoek bij Wopke Hoekstra: Oekraïne belangrijkste thema

Annalena Baerbock op bezoek bij Wopke Hoekstra: Oekraïne belangrijkste thema
Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft op maandag 16 januari een bezoek gebracht aan Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Aan bod kwamen onder andere de oorlog in Oekraïne, de ontvoeringen van Oekraïense kinderen naar Rusland en de oprichting van een speciaal tribunaal. Verder bezocht Baerbock het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en ontmoette zij minister-president Mark Rutte.

Baerbock, lid van de Duitse politieke partij Die Grünen, uitte tijdens haar bezoek de wens om voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een speciaal tribunaal op te richten. Ook wil zij graag onderzoeken of in deze oorlog sprake is van volkerenmoord in verband met de aanvallen op burgers en kritische infrastructuur. Verder wil Baerbock een herziening van het Internationaal Strafrecht. Op dit moment is berechting door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag namelijk niet mogelijk, omdat zowel Rusland als Oekraïne het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof niet heeft bekrachtigd.

Kinderontvoeringen aanpakken

Een ander onderwerp dat veel aandacht kreeg tijdens de ontmoeting tussen Baerbock en Hoekstra was de ontvoering van Oekraïense kinderen. Deze kinderen worden weggehaald bij hun gezin en vervolgens geadopteerd door Russische ouders. Op de Russische staatstelevisie worden de beelden van de ontmoetingen tussen Oekraïense kinderen en hun nieuwe Russische ouders veelvuldig gedeeld. Hiermee probeert Rusland een imago als redder neer te zetten.

Naast de oorlog in Oekraïne bespraken Baerbock en Hoekstra de situatie in Iran, de relatie met China, de Nederlands-Duitse samenwerking op politiek, economisch en cultureel gebied en het partnerschap tussen Nederland en Duitsland binnen de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO.

https://twitter.com/WBHoekstra/status/1615048982673362946

X