Archief van Achterhoeks boegbeeld Henk Krosenbrink naar Duitsland

Archief van Achterhoeks boegbeeld Henk Krosenbrink naar Duitsland
Henk Krosenbrink (c) Arch / Wikipedia

Eind van dit jaar opent het grensoverschrijdende cultuur-historisch centrum ‘Kult’ in het Duitse Vreden. In dit centrum wordt het persoonlijk archief ondergebracht van de vorig jaar overleden schrijver en historicus Henk Krosenbrink, groot kenner van de Achterhoekse cultuur en streektaal. Krosenbrink had nauwe banden met de Duitse regio Westmünsterland.

Vandaag, donderdag 11 februari 2016, draagt de Henk Krosenbrink Stichting het regionale en literaire archief van Henk Krosenbrink over aan Kult tijdens een bijeenkomst in het Kreishaus in Borken. De Kreis Borken ondersteunt samen met de deelstaat Noordrijn-Westfalen het nieuwe centrum, voluit Kultur und Lebendige Tradition Westmünsterland.

Boegbeeld van de Achterhoekse cultuur

Henk Krosenbrink overleed op 18 juni 2015 op 87-jarige leeftijd. Hij gold als boegbeeld van de Achterhoekse cultuur en streektaal en had veel contacten met het Westmünsterland, net over de grens. Hij was de oprichter van het Staring Instituut, dat inmiddels is gefuseerd met het Achterhoeks Archief tot het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Het was de wens van Krosenbrink om zijn archief in Vreden onder te brengen. Het materiaal wordt hier beschikbaar gesteld voor (wetenschappelijk) onderzoek.

Grensoverschrijdende samenwerking

Krosenbrink was een voorvechter van grensoverschrijdende samenwerking. Hij wilde de regio’s aan beide zijden van de grens vooral cultureel verenigen met gebruikmaking van de streektaal. Van zijn hand verschenen talrijke studies, artikelen, verhandelingen en literaire werken over en in het Achterhoeks en het Westmünsterse Plattdeutsch. Op basis van zijn boeken werd een gecombineerde cultuur-historische wandel- en fietsroute opgezet rond Winterswijk. Deze route voert langs vijfentwintig historische plekken waarover Krosenbrink in zijn boeken schreef.

X